Duitsland herdenkt Wannsee conferentie

De deelnemers aan de Wanssee conferentie

De Duitse regering herdacht afgelopen vrijdag de 70-ste verjaardag van de conferentie waarop de nazileiders de genocide op de Europese Joden planden.

De Duitse president Christian Wulff memoreerde op vrijdag hoe in 1942 in een villa aan de Wannsee nabij Berlijn de nazileiders de Holocaust concreet planden. “Het wordt in toenemende mate onbegrijpelijk hoe deze genocide kon uitgroeien tot ’s lands officiële politiek”, liet Associated Press optekenen. “We kunnen en mogen niet vergeten dat deze ongelofelijke en onvoorstelbare catastrofe werkelijk plaatsvond”, zei Wulff.

Geschiedkundigen zijn er van overtuigd dat de Wannsee Conferentie door Hitler werd aangegrepen om zijn beslissing om de Joden uit te roeien mee te delen aan de nazileiders.

In een opiniestuk dat vrijdag in de krant Bild verscheen waarschuwde Dieter Graumann, voorzitter van de Duitse Centrale Joodse Raad dat het antisemitisme, dat de kern van het naziprogramma uitmaakte, nog steeds niet uitgedoofd is.

Advertentie

“Antisemitisme en xenofobie vergiftigen nog teveel het denken van mensen vandaag”, schreef Graumann, “een dag zoals deze toont aan tot welke consequenties deze mentale vergiftiging door racisme kan leiden.”