Pax Christi verontwaardigd over kritiek van Joods Actueel

Jo Hanssens van Pax Christi Vlaanderen

Jo Hanssens, de voorzitter van Pax Christi Vlaanderen, contacteerde onze redactie naar aanleiding van ons artikel met kritiek op de ngo’s (lees hier).
Hanssens benadrukte dat zijn organisatie wel degelijk strijdt tegen het geweld in Syrië en daar zelfs een opiniestuk over heeft laten publiceren in De Standaard op 13 januari jongstleden.(lees hier)

De voorzitter van Pax Christi benadrukt ook dat zijn organisatie anders is dan Intal en Vrede vzw die vanuit een ideologie opereren. “Wij hebben geen ideologie zoals deze organisaties, wij hebben enkel het humanitair recht waar wij ons op baseren. Wij zijn zeker niet anti-Joods of anti-Israël”.

De redactie neemt akte van dit antwoord maar blijft toch een aantal bemerkingen maken:
– Pax Christi staat op de recente lijst van organisaties die steun geeft aan een academische boycot tegen Israël. De organisatie zegt wel tegen boycot van Israël te zijn maar hun daden tonen dus een heel andere zaak. (Volgens Hanssens wordt deze opmerking onderzocht, dat onderzoek is nu reeds 6 maanden aan de gang…)

– Op hun website staan er 425 artikels over Israël, 262 over Palestina en 100 over Gaza, daarentegen haalt Syrië slechts 25 artikels…

– Het standpunt op 13/01/12 in De Standaard eindigt met een vraag aan de Belgische regering “om waakzaam en coherent te zijn”…
Bij de Gaza oorlog luidde het als volgt:“Stop de slachting in Gaza, Stop de straffeloosheid, Opschorting van de akkoorden EU-Israël!” (zie artikel)

Advertentie

– De teneur is trouwens direct al gezet in de titels van deze opiniestukken, bij Syrië luidde de titel “Enkele zekerheden over Syrië” en bij Israël was het “Stop de waanzin in Gaza“.