Schokkende stilte van Vlaamse ngo’s over slachtingen in Syrië – BBC brengt harde beelden

Een team van BBC News geraakte de Syrische stad Homs in en brengt er verslag uit van de bombardemenden. Foto’s van dode lijkjes en andere verschrikkingen passeren de revue (zie hier). Maar anders dan bij de oorlog van Israël tegen Hamas (wat trouwens een gerechtvaardigde actie was om raketbeschietingen te doen stoppen) lijken de Vlaamse ngo’s oorverdovend stil voor deze beelden.

Ga even kijken op de website van PaxChristi, Intal, Broederlijk Delen en anderen zoals het ACW en de ABVV en je zult er haast niets over lezen, meer nog op de website van vrede vzw schrijft Ludo De Brabander zelfs dit: “er wordt duidelijk hard opgetreden tegen de oppositie, maar niet op een schaal zoals je dat soms leest in bepaalde media…”

Totaal anders ging het er aan toe wanneer Israël verwikkeld zat in een oorlog met Hezbollah en Hamas – daar vielen voor alle duidelijkheid 10 keer minder burgerslachtoffers dan in Syrië.

Michael Freilich: “Het is duidelijk, voor deze ngo’s is Arabisch bloed goedkoop, het heeft geen waarde. Waarom zie je ze dan wel plots ageren in de oorlog tegen Hamas en Hezbollah? Simpel, want wat telt is kost was kost Israël aanvallen, zwart maken en oproepen tot economische en andere sancties tegen dat land. Anti-zionisme met een antisemitische inslag? Ik kan het in ieder geval moeilijk anders uitleggen.

Advertentie

Ik vraag dan ook dringend dat de miljoenen euro’s financiële steun aan deze organisaties wordt herbekeken en dat het geld in de plaats daarvan wordt overgemaakt aan slachtofferhulp in Syrië.”

En aangezien niemand het doet, lanceer ik hierbij dan ook een oproep aan de ngo’s om volgende week te gaan protesteren voor de Syrische ambassade in Brussel. Want wat nu telt is hier geen vetes uitvechten met anti-Israëlische organisaties maar steun genereren voor de Syrische bevolking.

Op de blog van het Nederlandse Elsevier schrijft Afshin Ellian, hoogleraar aan de universiteit van Leiden over dezelfde problematiek in zijn land: “Vindt u het niet raar dat Harry van Bommel, Jan Pronk, Martijn van Dam en andere vrienden niet demonstreren voor de Syriërs? Een vreemde toestand. Harry van Bommel demonstreerde wel samen met boze moslims tegen de oorlog in de Gazastrook. Nu worden duizenden ongewapende burgers in Syrië gedood en is Harry met zijn boze moslims in geen velden of wegen te bekennen.”