Wat met de Joodse gemeenschap van Iran? [audio]

Een lid van de anti-zionistische Neturei Karta wordt hartelijk ontvangen door de Iraanse president

Naar aanleiding van uitspraken over Iran die auteur David Grossman tijdens een VRT interview, over de oplopende spanningen tussen dat land en Israël sprak Lieven Vandenhaute van het Radio1 programme Nieuwe Feiten met onze hoofdredacteur, Michael Freilich, over de Joodse gemeenschap in Iran.

De aanwezigheid van Joden in Iran is evenwel geen nieuw feit want de Joodse aanwezigheid gaat er terug tot in 593 voor de gewone tijdrekening toen Cyrus de Grote, de Joden uit hun Babylonische gevangenschap bevrijdde. Koningin Ester, een van de meest tot de verbeelding sprekende Joodse vrouwen en feministe avant la lettre leefde in het toenmalige Perzische rijk.

Voor de installatie van het huidige theocratische islamitische regime in het land verbleven er nog honderduizend Joden in Iran. En hoe zit dat nu vroeg Vandenhaute zich af en bestaat er zoiets als Joods Actueel in Iran? Herbeluister hier:

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2012/02/mfnf.mp3]