Eén miljoen dollar Joodse hulp voor hoorapparaten duizend Palestijnen

Het Sheba Medical Center en de organisatie Artsen voor Mensenrechten werken samen met de Amerikaanse Starkey Foundation en bezorgen voor één miljoen dollar hoorapparaten aan behoeftige Palestijnen. (Een videoverslag kan u bekijken op de website van Ynet)

Zo’n duizend Palestijnen ontvingen recent een paar hoorapparaten bij een humanitair project dat werd georganiseerd door de Amerikaanse vrienden van het Sheba Medical Center, de Starkey Hearing Foundation en de Israëlische afdeling van de organisatie Artsen voor Mensenrechten.

Onder toezicht van dr. Rafi Walden, afgevaardigd directeur van het Sheba Medical Center en tevens lid van Artsen voor Mensenrechten, werd een driedaagse humanitaire missie op touw gezet naar de stad Tulkarm op de Westbank.  Het team bestond uit twintig artsen, studenten geneeskunde en een logopedist.

Zij voerden hoortesten uit en voor de patiënten die het nodig hadden werden de individuele maten van de gehooringangen opgemeten.  De hoorapparaten, goed voor 1 miljoen dollar en gefinancierd door de Starkey Hearing Foundation uit Amerika werden twee maand later geleverd.

Advertentie

“Eén van de doelstellingen van het Sheba-ziekenhuis is het helpen van onze buren”, aldus Zeev Rotstein, CEO en directeur van het medisch centrum.  “Wij verzochten de Starkey Foundation om duizend Palestijnen, kinderen, vrouwen en ouderen met een hoorprobleem, die daardoor het contact met hun omgeving dreigen te verliezen, hun gehoor te helpen terugvinden.”

Volgens Salah Haj Yahia, verantwoordelijke voor de mobiele kliniek van de Artsen voor Mensenrechten kosten deze hoorapparaten negenhonderd dollar per persoon, 450 dollar per apparaat.  Mensen die zo’n apparaat nodig hadden maar zich dit niet konden veroorloven spraken de officiële gezondheidszorg en hulporganisaties aan voor hulp.

“Ouders kwamen vertellen dat hun kinderen niet naar school gaan omdat ze slechthorend zijn en omdat die ouders geen geld hebben voor dure hoorapparaten,” verklaarde Haj Yahia.

Khalil Abu Attar, een inwoner van Tulkarm is één van die ouders.  Zijn zoon ontving voor het eerst een hoorapparaat in het kader van dit project.  “Ik ben zo blij dat dit mogelijk werd, want deze apparaten zijn zeer duur en hier kon ik die gratis krijgen,” zo zei Abu Attar, “Ik ben zo blij dat ik dit voor mijn zoon kon doen.”