Kabinet minister Schauvliege slaagt erin om Centrum Gelijke Kansen te laten reageren

Minister Schauvliege, foto: Werktuigendagen

Dewereldmorgen.be een website van vzw GetBasic, een extreemlinkse organisatie, laat ongehinderd anti-Joodse commentaren toe op haar internetpagina’s, terwijl andere commentaren die het voor Israël opnemen, zeer snel worden verwijderd. Naar aanleiding van het bezoek van toenmalige premier Leterme aan Israël werd een bericht geplaatst “Wat de Joden doen met het Palestijnse volk is nog duizend keer erger dan de Holocaust!”.

Er werd klacht neergelegd bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen die geen actie ondernam, vijf maanden later stond de tekst nog steeds online. Het Centrum reageerde plots wel toen vier maanden later minister Joke Schauvliege over het verhaal werd ingelicht. Dat blijkt uit e-mailverkeer tussen het Centrum en het kabinet dat onze redactie kon inkijken. Op 19 januari 2012 laat het Centrum aan het kabinet van de minister weten dat de klacht wel degelijk behandeld werd en dat de tekst aan de rechtspraak werd getoetst en inderdaad niet door de beugel kon. En dan luidt het: “Het Centrum contacteerde vervolgens de organisatie die verantwoordelijk is en informeerde hen en maande hen aan het bericht van de website te verwijderen. GetBasic gaf hieraan gehoor en verwijderde de tekst. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding sluit hiermee het dossier af en zal met andere woorden geen verdere acties ondernemen”.

Het dossier mag dan afgesloten zijn maar ondertussen staan nog soortgelijke commentaren op de website: “Is het niet zo….dat de sterke financiële arm der oppermachtige internationale Joodse lobby van hun quasi media monopolie in de USA (ook het Hollywood-circus) en in talrijke andere landen van het Europese en Australisch continent en deels in Zuid-Amerika, zowel massa’s pro-zionistische als filosemietische propaganda kan spuien, waardoor de publieke opinie erg pro-Israël is, immer weer doffe ellende van meer dan 65 jaar geleden oprakelend, te pas en vooral te onpas?” Deze teksten staan al meer dan twaalf maanden online, ondanks verschillende klachten bij het CGKR. De vzw GetBasic, het vroegere Indymedia, krijgt subsidies van de Vlaamse gemeenschap, vorig jaar nog zo’n 168.690 euro.

DE WERELD MORGEN HEEFT OVER DIT ARTIKEL EEN RECHT VAN ANTWOORD GESTUURD – DEZE KAN U HIER LEZEN, EVENALS ONZE REPLIEK DAAROP HIER