Newt Gingrich op AIPAC-conferentie in maart

Newt Gingrich is de eerste van de Republikeinse presidentskandidaten in de V.S. die aankondigt te zullen spreken op de AIPAC-conferentie die doorgaat van 4 tot 6 maart.Volgens de voorlopige agenda zou hij de belangenorganisatie toespreken daags na president Barack Obama. Opmerkelijk, want toen uitdager senator John Kerry van de democraten het opnam tegen president George W. Bush in 2004 weigerde het AIPAC hem te laten spreken en verklaarde geen forum te willen geven aan tegenkandidaten voor het lopende presidentsschap.

AIPAC zou nu zijn beleid hebben bijgestuurd, aldus een bron die dicht bij het bestuur staat, mede door de heftige reactie van de aanhangers en geldschieters van Kerry in 2004. Zegsman voor AIPAC, Patrick Dorton bevestigde dat de beleidslijnen werden gewijzigd: “In 2004, net na de verkiezingen besloot de directieraad van AIPAC om zijn politiek te wijzigen en alle leidende kandidaten voor het presidentsschap toe te laten om op de conferentie te spreken.”

De conferentie komt aan de vooravond van Super Tuesday op 6 maart wanneer tien staten naar de stembus trekken voor de voorverkiezing van de Republikeinse presidentskandidaat. Newt Gingrich heeft goeie banden met AIPAC. In de jaren ’90 steunde hij onvoorwaardelijk de Amerikaanse wet die Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende. Ook de Israëlische eerste minister Binyamin Netanyahu zal de conferentie toespreken.