Auteur André Gantman niet te spreken over geplande naziparade in Letland


De Letse naziveteranen van de Waffen-SS willen voor de zoveelste keer op 16 maart hun omstreden mars in de hoofdstad Riga laten doorgaan. Zij krijgen steun voor hun initiatief van niemand minder dan Andris Berzins, de president van Letland. “Er is geen reden om de parade te bekritiseren” aldus  het staatshoofd op de Letse TV.

In 1941 werden achtduizend Joden, voor het grootste deel vrouwen en kinderen, uit het getto van Daugavpils weggevoerd en deze mensen werden  door de SS-ers en Letse vrijwilligers genadeloos neergeschoten. Een jaar later (1942) schoten de SS-ers en Letse collaborateurs in Daugavpils weer vierduizend mensen van de joodse gemeenschap dood. Van de honderduizend Letse joden werden er tijdens WO-II zeventigduizend uitgemoord.

Volgens André Gantman, de Joodse auteur van “Het Gespleten Geweten” is het hoogtijd dat er op Europees niveau een niet mis te verstane reactie komt om dit soort parades een halt toe te roepen. Hieronder het stuk dat hij daarover naar onze redactie zond:

Wir marschieren!

Op 16 maart zullen  door de straten van Riga met de goedkeuring van de Letse overheid  veteranen van de Letse Waffen–SS paraderen. Dat de Letten tijdens de Tweede Wereldoorlog en nadien  het hard te verduren hadden onder de knoet van de Sovjet-Unie valt niet te ontkennen maar de toegestane verheerlijking  en dito vergoelijking  anno 2012 van de nazi collaborateurs en dus van het nazisme is van een andere orde.

Advertentie

Het gaat ongetwijfeld om een ideologische stellingname die in schril contrast staat met de morele doelstellingen van de EU waarvan Letland lid is. Het is onaanvaardbaar dat onder het mom van een gerechtvaardigde aanklacht tegen het Sovjetregime het nazisme wordt opgevoerd als vehikel van de vrijheid.

De houding van de Letse overheid getuigt niet alleen van een diep misprijzen voor de nazi slachtoffers maar door een dergelijke houding aan te nemen bezondigt zij zich aan de ergste vorm van historisch negationisme. Benieuwd of op Europees niveau Letland op de vingers zal getikt worden?

Dat men lidstaten terechtwijst die hun openbare  financiën op een belabberde wijze beheren is één zaak, en niet onbelangrijk, maar het is mijns inziens  evenzeer belangrijk  resoluut een vuist maken tegen deze lidstaten die de democratische fundamenten van de EU op losse schroeven zetten.

André Gantman
Jurist, auteur en opiniemaker