[audio] ‘Nieuwe cel antisemitisme wordt op hoogste niveau opgericht’

Minister Turtelboom in gesprek met de voorzitter van het Joods Consistorie, Julien Klener

Tijdens een vergadering met de Joodse gemeenschap gisteren op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken, Joelle Milquet, waar ook minister van Justitie, Annemie Turtelboom bij aanwezig was, werd afgesproken een nieuwe cel ‘antisemitisme’ op te richten. De cel zal op hoog niveau de problematiek van dichtbij volgen en er zal een speciale referentiemagistraat worden ingezet.

Het gesprek kwam er vanwege het gebrek aan een centraal organisme dat alle anti-joodse incidenten in ons land in kaart brengt, opvolgt en afhandelt. De bekoelde relaties tussen de Joodse gemeenschap en het Centrum Gelijke Kansen spelen eveneens een rol. Voor deze vergadering had het Forum der Joodse organisaties tevens een lijvig dossier samengesteld over de problematiek.

Er werd ook afgesproken dat de functie van de referentiemagistraat terug geactiveerd zou worden, aldus minister Turtelboom in een reactie tegen Joods Actueel. “Ik heb mij gisteren geëngageerd om de referentiemagistraat opnieuw prominent in beeld te brengen en te zeggen dat dit voor hem een prioriteit is”.

De minister erkende dat er “een vertrouwensbreuk” was tussen de Joodse Gemeenschap en het Centrum Gelijke Kansen maar hoopte dat dit kan worden opgelost door de hervorming van het CGKR, binnen enkele maanden. “Ik hoop dat het dan het moment zal zijn om er definitief voor te zorgen dat de goede relaties opnieuw hersteld kunnen worden”.

Volgens een lid van de Joodse Gemeenschap die de vergadering bijwoonde leek het een uigemaakte zaak dat het nieuwe Centrum niet door de huidige directeur, Jozef De Witte, geleid zou worden. Een statement dat niemand ons op officieel niveau echter kon bevestigen.

Advertentie

Beluister hier het gesprek tussen onze redactie en minister Annemie Turtelboom:

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2012/03/AT_MF.mp3]