Aanslag in Toulouse blijft publieke opinie beroeren [audio]

De misdadige aanslag op een Joodse school in Toulouse blijft ook vandaag in gans de wereld voor beroering zorgen. Ook in ons land staan de gebeurtenissen, waarbij drie jonge Joodse kinderen werden doodgeschoten door een gehelmde schutter op een motorfiets vooraan in het nieuws. In het programma De Ochtend  op Radio 1 sprak Liesbeth Imbo met Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, en met  Luc Verheyden, voormalige onderdirecteur van de centrale anti-terreurdienst OCAD over de mogelijke motieven van de dader en in welke hoek hij moet gezocht worden.

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2012/03/mfli.mp3]

Keppeltje als doelwit De Brusselse opperrabbijn Albert Guigui zei tijdens een radio-interview: “We moeten natuurlijk zien dat we niet in een psychose belanden maar het is duidelijk dat een kind dat een keppeltje draagt een doelwit is. Daarom moet alles in het werk gesteld worden om onze instellingen te beschermen”, aldus Guigui die minister van Binnenlandse Zaken Joelle Milquet bedankte omdat zij  snel de beslissing nam om de waakzaamheid rond de Joodse scholen en instellingen te verhogen.

Impact op Antwerpse Joodse gemeenschap: VRT Radio 2 sprak over de verhoogde waakzaamheid met hoofdredacteur Freilich en over de impact van de gebeurtenissen op de Antwerpse Joodse gemeenschap. U kan het korte interview hieronder herbeluisteren:

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2012/03/mfra02.mp3]

Nationale rouw in Frankrijk: De Franse president Nicolas Sarkozy had gisteren besloten om in alle scholen een minuut stilte in acht te nemen. Om elf uur deze voormiddag vond het herdenkingsmoment voor de vier slachtoffers plaats.

Aanslag mogelijk gefilmd: Ondertussen heeft Claude Gueant, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, bekend gemaakt dat de dader een filmcamera rond zijn hals had hangen en dat hij zich kon voorstellen dat hij beelden gemaakt heeft van zijn moordaanslagen. Franse autoriteiten laten weten dat ze nagaan of er op het internet een video werd gepost maar hebben op dit ogenblik nog geen enkel spoor dat daarop wijst.

Advertentie

Israël biedt hulp aan: De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft ondertussen laten weten dat Israël Frankrijk zal helpen bij het opsporen van de dader van deze gruwelijke misdaad.

Kritiek op Lady Ashton: Wereldwijd groeit de kritiek op de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton omdat zij een link maakte tussen de kinderen die in Toulouse werden vermoord en het verlies van leven elders in de wereld, ook in Gaza. Daarmee vergeleek Ashton het koelbloedig vermoorden van kinderen voor de ogen van hun ouders met kinderen die ongewild door oorlogsgeweld getroffen werden.