Vrijdag opnieuw Arabische ‘mars op Jeruzalem’?

De ‘Global March to Jerusalem’ die op vrijdag 30 maart zal plaatsvinden zorgt voor toenemende spanning in Israël. De mars wordt georganiseerd door Islamistische landen in samenwerking met Westerse anti-Israël groepen. Het Israëlische leger zegt klaar te zijn voor de te verwachten calamiteiten aan de grenzen. Zo is op de Golan Hoogvlakte koortsachtig gewerkt aan een betere beveiliging van de grens met Syrië. Daarnaast heeft Israël de buurlanden ernstig gewaarschuwd tegen het toelaten van provocaties aan de grenzen.

Berichtgeving door Missing Peace

De Libanese regering heeft nu besloten om geen betogers toe te laten in het grensgebied met Israël. De houding van de Jordaanse regering blijft vooralsnog onduidelijk, maar te verwachten valt dat ook daar betogers zullen worden afgehouden van grensschendingen.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen is de kans groot dat de Syrische president Assad opnieuw provocaties aan de Israëlische grens zal toelaten of zelf zal organiseren. Het Chinese persburo Xinhua, dat een betrouwbare bron is als het om berichtgeving over Syrie gaat, berichtte deze week dat duizenden pro- Palestijnse activisten in Damascus zijn aangekomen voor deelname aan de provocaties aan de grens met Israel.

Advertentie

De Jordaanse krant A-dustour bevestigde later dit bericht en voegde eraan toe dat de activisten door Iran waren ingevlogen. De Iraanse betrokkenheid bij de organisatie van de ‘Global March’ is onder andere gedocumenteerd door ITIC en door Jonathan Spyer van IDC/Gloria. De secretaris van het bestuur van de overkoepelende organisatie is een Iraniër,Hossein Shaikhol-Eslam.

In februari sprak de Iraanse geestelijke leider ayatollah Khamenei openlijk over de Iraanse betrokkenheid bij GM2J en de noodzaak van regionale coöperatie om een einde te maken aan de ‘zionistische bezetting van al Quds’ (Jeruzalem). Khamenei’s uitspraken kwamen niet als een verrassing, de Iraanse leider had in september 2011 al gezegd dat Iran meer openlijk aan de vernietiging van Israël zou gaan werken.

De regionale samenwerking komt tot uiting in samenwerking met het Moslim Broederschap bij het organiseren van GM2J , maar ook bij andere activiteiten die Iran tegen Israël ontplooit. Het recente rakettenoffensief vanuit Gaza door Iraanse proxy organisaties was er een voorbeeld van, maar ook de serie aanslagen op Israëlische doelen in Azië en Europa.

Sinai
Op woensdag 28 maart berichtte het Israëlische actualiteitenprogramma Mabat Sheni ook over toegenomen Iraanse terroristische activiteit in de Sinaï woestijn. Een Israëlische cameraploeg sprak met stamhoofden van de Bedoeïenen in de Sinaï. Deze bevestigden de Iraanse pogingen om vanuit de Sinaï woestijn terreuraanslagen tegen Israël te plegen. Hetzelfde beweerde de Israëlische oud ambassadeur in Cairo, Tzvi Mazel in een opinieartikel voor The Jerusalem Post deze week.

West Bank
Op de West Bank is nog weinig te merken van toegenomen spanning of een ophanden zijnde opstand. In Jeruzalem is het aantal terroristische incidenten echter de laatste weken aanzienlijk toegenomen. De organisatoren van GM2J zijn, ondanks beweringen dat men slechts vreedzaam wil protesteren, erop uit om Israel te provoceren en om een nieuwe overwinning te scoren in de publicitaire oorlog tegen het land. Wanneer men inderdaad de beoogde twee miljoen betogers op de been weet te krijgen zou de situatie gemakkelijk uit de hand kunnen lopen en kunnen uitmonden in de gewenste nieuwe Intifada.