Bart De Wever studeert reeds drie maanden Jiddisch aan de Universiteit Antwerpen [beluister zelf]

N-VA voorzitter Bart De Wever studeert sedert drie maanden Jiddisch aan het Instituut voor Joodse Studies van de Universiteit Antwerpen (UA). Dat vernam Joods Actueel van enkele medestudenten die met de politicus in de klas zitten. Docent prof. Paul Geibels bevestigt het bericht tegen onze redactie. Het zou gaan om een tweejaarlijkse introductiecursus met twee lestijden per week met de nodige taken om thuis af te werken.

Lees hier de rest van onze aprilvis

Jeroen Overmeer, de woordvoerder van Bart De Wever,  wilde het bericht aanvankelijk niet bevestigen maar gaf later toe dat de informatie klopt. “Het is niet de bedoeling dat Bart dit aan de grote klok hangt”, aldus de N-VA woordvoerder.  “De Wever wil vooral de taal leren om zo een betere verstandhouding te kunnen opbouwen met de Joodse gemeenschap in de Scheldestad.”

“De politicus doet het uitstekend”, aldus een medestudent die zegt het  opmerkelijk  te vinden dat De Wever op enkele weken tijd de volledig leerstof van het eerste semester heeft kunnen bijbenen. “Inclusief een basiswoordenschat van 1500 woorden, min de leenwoorden die iedereen al kent  zoals mesjogge, witz, gein, stiekem, jofel, habbekrats enz. De nadruk tijdens het tweede semester ligt vooral op het voeren van conversaties”.

Na enig aandringen kon Joods Actueel de “waarom” vraag zelf voorleggen aan Vlaanderens populairste politicus. “Talen hebben mij altijd al geboeid. Het Jiddisch heeft veel gemeen met het Nederlands, het is een Germaanse taal voornamelijk gebaseerd op het Duits en doorspekt met de nodige Poolse en Hebreeuwse woorden, die mix vind ik wel boeiend”.

Advertentie

De Wever staat in Vlaanderen bekend om de Latijnse spreuken die hij tijdens persconferenties bezigt  zoals “Nil Volentibus Arduum” (niets is moeilijk voor hen die willen) een verwijzing naar N-VA.  We waren benieuwd of we in de toekomst ook dergelijke zinspelingen in het Jiddisch mogen verwachten?
Bart De Wever: “Dat is niet direct de bedoeling, het zal ook een tijdje duren vooraleer ik de taal goed beheers. Gelukkig kan ik in onze stad genoeg ‘native speakers’ vinden om te oefenen”.

Bart De Wever, die we juist voor de sabbat aan de lijn kregen, liet verder nog weten dat hij graag naar de cursus gaat. “Voor mij is het een van de zeldzame ontspannende momenten in mijn drukke weekschema. Het is alleen jammer dat ik niet altijd aanwezig kan zijn, maar ik probeer het wel  in elk geval. “Op de andere vraag, die zowel Joods als niet-Joods Antwerpen bezighoudt, of hij nu de burgemeestersjerp van Antwerpen ambieert gaf De Wever verrassend genoeg een antwoord in het Jiddish.

U kan het hier beluisteren:

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2012/04/dw.mp3]

Wie ook belangstelling heeft voor het volgen van de cursus Jiddisch kan vanaf volgend academiejaar ook terecht aan het Instituut voor Joodse Studies. Meer informatie daarover vind je op  deze pagina .