Groen licht voor nieuwe Israëlische birdwatchingcentra


De Israëlische regering heeft gisteren het licht op groen gezet om het bestaande nationale netwerk voor vogelobservatie (birdwatching) verder uit te breiden.

Daarvoor komen er eerst twee nieuwe  centra bij, een in de buurt van de Negevwoestijn en een in Gallilea (kostprijs 10 miljoen euro) gevolgd door nog eens vier soortgelijke centra in  Sde Boker, Ein Gedi, Lotan en Hatzeva. De drie bestaande centra in Rupin, Maagan Michael en Eilat worden gerenoveerd.

Het doel van de genomen beslissing is in de eerste plaats het milieuonderzoek naar de migratiestromen van vogels te bevorderen maar de geplande maatregel heeft ook belangrijke positieve educatie gevolgen. Maar de regering Netanyahu steekt niet onder stoelen of banken dat vooral het groeiende birdwatchingtoerisme  aan de basis van de genomen beslissingen lag.

Dat Israël  bijzonder geliefd is bij birdwatchers komt omdat  het land op het kruispunt van drie continenten ligt en zich dus op de route van trekvogels bevindt die in de herfst in Israël arriveren vanuit Europa, Afrika en Azië.

Dat verklaart waarom in het relatief kleine land 534  verschillende vogels kunnen worden gespot terwijl er maar 91 lokale soorten zijn.  De combinatie van een excellente toeristische infrastructuur en een buitengewoon zonnige klimaat zorgt ervoor dat Israël een paradijs is voor deze specifieke doelgroep natuurliefhebbers.

Advertentie

Meer  weten over vogels in Israël kan via Birding Israel