Jiddischverhaal Bart De Wever is aprilvis van Joods Actueel


Het artikel dat gisteren op onze website verscheen, waarin stond dat Bart De Wever reeds drie maanden Jiddisch studeert, is een aprilvis van Joods Actueel. Wij kregen hiervoor de medewerking van de N-VA politicus die het spel meespeelde en een zin in het Jiddisch liet opnemen.

Verschillende journalisten trapten alvast in het verhaal, onze redactie kreeg verscheidene telefoontjes waarin gevraagd werd naar onze mening over deze evolutie. Was dit puur om taalkundige redenen of zat er meer achter was de voornaamste vraag…

Onder andere de krant De Standaard en Gazet Van Antwerpen namen het verhaal over op hun website en in verschillende kranten staat het bericht vandaag in de papieren versie, o.a in Het Laatste Nieuws en La Libre Belgique.

In Gazet Van Antwerpen lezen we:

Valkuilen genoeg op zo’n 1 april. Of wat dacht u van het bericht op de website van Joods Actueel: ‘Bart De Wever volgt al drie maanden Jiddisch aan de Universiteit Antwerpen’? Gelukkig kan een blik op de kalender alle twijfel wegnemen. Geloofwaardig is de grap wel, want De Wever heeft zijn volledige medewerking verleend. Zo kan je op de website de politicus zelf horen in de Joodse taal. Om zijn studieijver te motiveren, laat de website weten dat de politicus een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen hiermee de stem van de Joodse kiezers wil binnenhalen.

Advertentie

en in La Libre Belgique is dat:

Mais le Poisson d’or revient selon nous à “Joods Actueel”, le magazine juif d’Anvers, qui nous fit gober que Bart De Wever s’était mis à l’étude du yiddish depuis trois mois. Mieux, le président de la N-VA s’est prêté au jeu en enregistrant un bref message en yiddish à la population d’Anvers. Bien joué : l’électeur juif aura apprécié ce “gefilte fisch”