Palestijnse Rode Kruiswerknemers aangehouden voor aanslag


Dertien Palestijnen uit het dorpje Amari nabij Ramallah zijn aangehouden voor hun rol bij een aanslag op Israëlische militairen op 20 januari 2012. Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst van Israël maakte het nieuws nu pas bekend.

Onder de verdachten bevinden zich werknemers van de Rode Halve Maan, de islamitische tegenhanger van het Rode Kruis. Ook een doelwachter van het Palestijnse olympische voetbalteam en een inlichtingenofficier van de Palestijnse overheid behoren tot de verdachten.

Het incident deed zich voor op 20 januari toen soldaten van Tzahal tijdens een dienstopdracht werden beschoten nabij Ramallah. Er werd niemand gewond bij de aanslag, maar een voertuig van het IDF werd beschadigd. De hoofdverdachten van de mislukte aanslag zijn de 23-jarige Salah Barael en eveneens 23-jarige Omar Abou Rwayyis. Allebei werken ze voor de Rode Halve Maan. Volgens Shin Bet is Abou Rwayyis, de doelman van de Palestijnse olympisch voetbalteam lid van Hamas.

Bij de aanslag werden kalashnikovs gebruikt die naderhand in een verlaten gebouw werden verstopt. Later zou Abou Rwayyis de wapens hebben ondergebracht bij een vriend, Ahmed Attab, die eveneens voor de Rode Halve Maan werkt.

Na de arrestatie van Abu Rwayyis heeft Hattab de wapens doorgesluisd aan Mansour Abbas, een inlichtingenofficier van de Palestijnse overheid in Ramallah. Shin Bet wist nog te melden dat andere aanslagen gepland waren tegen het Israëlische leger en de grenspolitie.