Seminarie Eichmanproces in Brusselse Soma-instituut

Op woensdag 18 april heeft het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA) de Franse historica Annette Wieviorka te gast waar deze onderzoekster een seminarie over het Eichmannproces zal leiden.

Wieviorka is gespecialiseerd in de geschiedenis van het 20ste-eeuwse Jodendom en, meer specifiek, de geschiedenis van de Shoah en ze is directrice Onderzoek bij het Franse overheidsinstituut  Centre National de la Recherche Sientifique (CNRS) .

We weten allemaal dat het Eichmann-proces een bepalende rol heeft gespeeld in de perceptie van de uitroeiingspolitiek van de nazi’s, in die mate zelfs dat we kunnen spreken over twee duidelijk onderscheiden periodes, vóór en na het proces.

Voor het eerst werd een proces gefilmd en werden lange stukken opname uitgezonden op tv, voor het eerst moest een historicus als expert getuigen, voor het eerst was de kwestie van de overdracht expliciet aan de orde.

Advertentie

Annette Wieviorka zal deze historische gebeurtenissen terug voor onze geest halen. Ze zal het hebben over het Eichmann-proces zelf, maar ook over zijn impact op de internationale opinie en over het feit dat het proces een keerpunt vormde in de perceptie van de judeocide. In 2011 verscheen haar boek Eichmann “De la traque au procès“.

Praktische informatie: het seminarie gaat door in de conferentiezaal van het SOMA, Luchtvaartsquare 29, 1070 Brussel. Aanvang om 14.30u. Inkom is gratis. Meer inlichtingen via 02/556.92.11 of cegesoma@cegesoma.be.