Geen onderzoek tegen Israël door Internationaal Strafhof


Het Internationaal Strafhof, in Den haag, heeft deze week besloten om geen onderzoek te doen naar de vermeende oorlogsmisdaden die Israel zou hebben gepleegd tijdens ‘Operatie Gegoten Lood’ in Gaza in 2009. De militaire actie, waarbij Israel de Gazastrook inviel, was in het kader van een militaire campagne tegen de terreurorganisatie Hamas.

De reden die het bureau van de Openbare Aanklager van het Strafhof aandroeg was dat zij geen jurisdictie heeft om recht te kunnen spreken in deze zaak. De Palestijnse Autoriteit is geen regering van een staat, en alleen staten kunnen om een rechtsgang verzoeken bij het Internationaal Strafhof. De uitspraak is naar aanleiding van een uit 2009 daterend verzoek van de PA.

Een woordvoerder van het Internationaal strafhof deed een brief uitgaan waarin hij vermelde dat “de huidige status die Palestina binnen de Algemene Vergadering van de Verenigde naties is toebedeeld die van “waarnemer” is en niet die van “een staat zonder lidmaatschap”.

“Het kantoor (van de aanklager) is zich bewust van het feit dat Palestina door 130 regeringen, organisaties (inclusief bepaalde VN organen) als staat is herkend,” is in de verklaring te lezen. “Het kantoor is zich bewust dat Palestina op 23 september een verzoek tot lidmaatschap heeft ingediend bij de VN. De Veiligheidsraad heeft op dit verzoek nog geen aanbeveling gegeven.”

Advertentie

NGO Monitor – een waakhondorganisatie die de activiteit van NGO’s in het Midden Oosten controleert – noemde de beslissing een “mislukking voor het gebruik van juridische middelen als wapen tegen Israel.” Anne Herzberg, juridische adviseur van NGO Monitor: “Het feit dat deze rechtszaak zo ver kon komen, is al een juridische dwaling. Het toont de wijze van handelen van NGO’s die Israel proberen te delegitimiseren.”

Het Strafhof heeft hiermee eigenlijk een technische beslissing genomen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde vrij ingetogen op de uitspraak. De Israeliscche woordvoerder, Yigal Palmor, zei: “Israel steunt de beslissing van het Internationaal Strafhof, maar neemt afstand van bepaalde vooronderstellingen uit de verklaring van de Openbaar Aanklager”.

Bron: Cidi.nl