Documentaire Zwarte soldaten vanavond op Nederland 2 om 23.00 uur

Vanaf 1940 hebben zo’n 25.000 Nederlanders gediend in de Waffen-SS. In tegenstelling met de Vlaamse SS’ers en ondanks hun omvangrijke aantal, traden zij na de oorlog niet of nauwelijks in de openbaarheid. In de onthullende documentaire Zwarte Soldaten van Joost Seelen, die vanavond (in herhaling) wordt uitgezonden op de Nederland 2 vertellen zes Nederlandse oud-SS-ers voor het eerst openlijk over hun motieven, hun (wan-) daden, hun ervaringen aan het (Oost-) front en hun worsteling met de herinneringen uit het verleden.

“Ik had een ploertendoder en die had ik met een riempje zo lekker om mijn hand en dan konden ze hem niet afpakken. Dus dan kregen ze klappen op hun arm en dan konden ze hun arm niet meer optillen. En dan was het gauw gebeurd. En dan kregen ze een paar klappen met die ploertendoder in hun nek en dan gingen ze plat. Ja, want ja, die joden moesten er toch uit”  luidt het zonder de minste wroeging.

Ook in ons land waren er soldaten bij de SS vrijwilligers zowel aan Vlaamse als aan Waalse kant. Vlaamse oud-ss’ers beroepen zich vaak op hun vlaamsgezindheid. Maar dat blijkt vooral uitleg achteraf te zijn. Roger Rutten, auteur van verschillende boeken over de collaboratie in Limburg, ontdekte een dagboek van een oud-Oostfronter in Genk waarin de oud-SS’er zijn aanwezigheid beschreef bij het neerschieten van Joodse mannen vrouwen en kinderen aan het Oostfront.

Zwarte Soldaten won het Gouden Kalf voor beste documentaire op het Nederlands Film Festival 2011. Als u om een of andere reden niet kan kijken kan u de reportage ook op het internet zien op de NCRV website.