Vervroegde verkiezingen in Israël van de baan, Netanyahu sluit deal met oppositie

Shaul Mofaz werd recentelijk verkozen tot leider van Kadima (foto: R. Mallaco/Israel Sun)
De vervroegde parlmentaire verkiezingen die er zaten aan te komen in Israël gaan uiteindelijk toch niet door. Gisterenavond laat lukte het premier Netanyahu om een deal te sluiten met oppositieleider Shaul Mofaz van de Kadima-partij.

Kadima zou de regering Netanyahu vervoegen en zo samen met Likud en de partij van Ehud Barak een regering van nationale eenheid vormen. Het akkoord voorziet verder dat Mofaz ook lid zal worden van het veiligheidskabinet en dat leden van Kadima plaatsen zouden krijgen binnen verschillende parlementaire commissies zoals Buitenlandse Zaken, Economie en Defensie.

In ruil daarvoor zou Kadima de regering mee in stand houden tot eind 2013 wanneer de huidige legislatuur eindigt.

Mofaz werd twee weken geleden verkozen tot voorzitter van Kadima, waarbij  hij Tzipi Livni versloeg. Livni weigerde steeds in een coalitie te stappen met Netanyahu.