Di Rupo op bezoek in Auschwitz, Joods Actueel vloog mee

Gisteren bezocht premier Elio Di Rupo het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen. Aan boord van de  Embraerjet van de Belgische luchtmacht, die opsteeg vanuit de luchtmachtbasis in Melsbroek, vloog ook een verslaggever van Joods Actueel mee. Een volledig verslag van deze reis leest u in onze volgende uitgave.

De premier woonde de internationale herdenkingsplechtigheid bij, aan het Birkenau-monument in het voormalige uitroeiingskamp, in aanwezigheid van laatste kampoverlevenden. De Rupo gaf een toespraak voor de duizend Europese jongeren die afgelopen zaterdag met de “Trein der Duizend” vanuit het station van Schaarbeek naar het concentratiekamp vertrokken.

De jeugdige deelnemers aan deze herinneringsreis komen uit België, zowel uit Brussel, Vlaanderen, Wallonië, de Oostkantons maar ook uit onder meer Italië, Spanje, Nederland en Rusland. België bekleedt sinds maart van dit jaar het voorzitterschap van de International Holocaust Remembrance Organization, een internationale beweging van landen die de herinnering aan de Shoah wil levend houden.

Dinsdag 8 mei is de dag waarop in 1945 het naziregime capituleerde.