Di Rupo en De Wever brengen hulde aan Regine Beer

Regine Beer (foto: Rony Boonen)
Regine Beer (foto: Rony Boonen)

Tijdens het jaarlijkse galadiner van de Franstalige Joodse koepelorganisatie CCOJB in het Brusselse Sheraton hotel heeft premier Elio Di Rupo in zijn toespraak op dinsdagavond hulde gebracht aan de Antwerpse Holocaustoverlever Regine Beer, die vorige week op 93-jarige leeftijd overleed.

In zijn redevoering verwees Di Rupo naar de grootmenselijkheid en het doorzettingsvermogen van Regine Beer die als overlevende van het uitroeiingskamp in Auschwitz-Birkenau op een opmerkelijke manier haar getuigenis heeft doorgegeven aan de volgende generatie. Ze heeft op geen enkel ogenblik haar strijd tegen het fascisme en de onverdraagzaamheid gestaakt. Di Rupo zei verder dat onderricht over de gruwelen van het naziregime in het onderwijs in België niet langer vrijblijvend kan zijn.

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever heeft bij aanvang van de Antwerpse gemeenteraadszitting afgelopen maandag een herdenkingsmoment ingelast waarbij hij en de raadsleden een minuut stilte ter ere van Regine Beer in acht namen.

De Wever zei: “In 1995 zetelde Regine Beer in deze gemeenteraad. Zij diende onder meer een voorstel in om in het politiereglement een bepaling op te nemen die het aanzetten tot geweld, nazisme en fascisme verbiedt. Ze wilde niet dat de overlevenden van de nazikampen nog zouden worden geconfronteerd met negationisme en fascisme. Ik citeer: ‘Mijn dringende oproep is bedoeld voor al deze mensen opdat zij eindelijk een beetje innerlijke rust zouden mogen vinden, voor zij verdwijnen.’
”Ik kan alleen hopen dat zij die innerlijke rust wel heeft gevonden, en dat de herinnering aan de gruwel van het nazisme niet verdwijnt met de laatste getuigen ervan”, besloot De Wever.

Regine Beer in Joods Actueel
In de volgende editie van het magazine besteedt Joods Actueel uitgebreid aandacht aan deze grote dame en haar indrukwekkende getuigenis.