Israëlische premier Netanyahu bakt voor het eerst zelf matzes

F140401KBG02 (Copy)

Naar aanleiding van het komende Pesachfeest bezocht de premier van Israël, Benjamin Netanyahu, een bakkerij in Kfar Chabad waar hij voor een primeur zorgde door zelf matzes te bakken. 

Plaatselijke leiders van Chabad en rabbijnen gaven hem tekst en uitleg bij de voorbereidingen die in zo’n 250 Chabadcentra in Israël en zo’n 3.000 elders ter wereld worden genomen om de Sedermaaltijden te houden. Tevens kreeg hij een rondleiding in de bakkerij en werd hem uitgelegd hoe je op een correcte manier matzes bakt.

F140401KBG01 (Copy)De Israëlische premier merkte op dat hij en zijn  familie thuis al vele jaren matzes eten die door Chabad zijn gebakken. “Vandaag is het voor het eerst dat ik ze eigenhandig maak. Ik zal dus bij het komende Pesach-feest matzes eten die ik zelf bakte en dat raakt mij wel.”

Chabadleiders vertelden Netanyahu dat het eten van matzes – het traditionele ongedesemde brood dat op Pesach wordt gegeten – het geloof uitdrukt dat het Joodse volk verdrukking kan weerstaan. Zij vroegen hem verder te ijveren voor de vrijheid van de Israëlische staat.

Advertentie

Eerste Minister Netanyahu citeerde het gedeelte uit de haggadah van Pesach, een eeuwenoude religieuze tekst,  dat spreekt over hoe “in elke generatie vijanden opstaan om ons te vernietigen maar God ons telkens weer red”. De haggadah verhaalt ook  over vier zonen – één wijze, één slechte, één eenvoudige en één zoon die niet over het vermogen beschikt om vragen te stellen – toch heeft elk van hen een Joodse ziel en die moet bewaard blijven

Netanyahu  voegde eraan toe dat hij uitzag naar het aanstaande Pesachverlof, dat op maandagavond 14 april begint. “Ik kijk er hoopvol naar uit en ik wens het ganse Joodse volk een blij Pesach.”

Foto’s: Flash 90