Vlaams minister-president Peeters landt in Tel Aviv voor 3-daags bezoek

Vlaams-Minister president Kris Peeters brengt deze week een economisch en cultureel bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Zondagnacht, even na middernacht, is  Peeters vergezeld van enkele kabinetsmedewerkers en een delegatie academici en vertegenwoordigers van Vlaamse bedrijven geland op de Israëlische Ben Goerion luchthaven in Tel Aviv.

Het economische karakter van het Vlaamse bezoek is duidelijk afgestemd op het leggen van contacten met Israëlische bedrijven, o.a. met deze die voor de kust van Israël actief zijn in de gasontginning. In 2009 werden deze gasvelden met de namen Tamar, Dalit en Leviathan ontdekt voor de kust van Haifa. Joods Actueel berichtte hierover uitgebreid in haar editie van juni 2010 toen de ongeziene omvang van deze gasvondsten bekend werden. U kan u deze editie van Joods Actueel hier downloaden. Luc De Seranno, de woordvoerder van Kris Peeters bevestigde aan onze redactie  dat  de Vlaamse Minister President voor het eerst in het beloofde land is.

Tijdens de eerste dag van zijn verblijf zal Peeters een bezoek brengen aan het Weizmann Institute of Science, gevolgd door een Ronde Tafel over de Israëlische gasontginning en zal hij een lezing over Infrastructuur en energie bijwonen. Daarna brengt hij een bezoek aan Project Better Place om kennis te maken met het unieke E-auto project dat in Israël vaste vormen aanneemt en tenslotte heeft hij vandaag een onderhoud met Shalom Simhon, minister voor Industrie, Handel en Werk.

Vlaamse bedrijfsleiders en academi: de volgende bedrijven zijn vertegenwoordigd tijdens deze missie: Accotec een firma die gespecialiseerd is in corossievrije coatingtechnieken voor marinestructuren zonder teer en solventen. Baggerwerken Decloedt en baggeraar Deme zijn twee bedrijven die wereldwijd actief zijn als baggeraars. Deme kwam in maart van dit jaar in het nieuws toen het bedrijf opnieuw een monstercontract binnenhaalde In Qatar waar de baggeraar mag meewerken aan de uitbouw van een nieuwe haven. Clayton is wereldwijd actief op het gebied van stoomgeneratoren, stoominstallaties en afvoergassenketels. Conwed plastics produceert hoogtechnologische plastic netstructuren voor verschillende gespecialiseerde toepassingen in de industrie en automobielsector en tenslotte Waterleau een innovatief milieutechnologisch bedrijf dat aan industrie en overheden duurzame oplossingen aanbiedt voor de behandeling van lucht water, afval en het aanboren van hernieuwbare energiebronnen.

Het academische gezelschap van de minister-president bestaat uit Paul Cauwenberge, rector van de Ugent, Bart De Moor, vice-rector KUL, Johan Meeusen, vice-rector UAntwerpen, Kim Van der Borght, docent VUB en ook de bij Joods Actueellezers bekende academici Herman Van Goethem van de UAntwerpen en curator van de Dossin Kazerne en Vivian Liska, de directeur van het Instituut voor Joodse Studies van de UAntwerpen.

Advertentie

Protest nog voor de afreis

In het Vlaamse Parlement heeft Jan Roegiers (sp.a) gefulimineerd tegen wat hij het eenzijdige karakter van dit bezoek noemt. Hij drong er op aan dat Kris Peeters de Palestijnse problematiek – zoals hij percipieert – zou aankaarten tijdens zijn bezoek. Vreemd genoeg heeft Roegiers er niet om gevraagd dat de minister-president ook zou aandringen op het vrijwaren van de rechten van minderheidsgroepen (christenen, homo’s, enz.) in de Palestijnse gebieden tijdens de geplande contacten met de Palestijnse autoriteiten op dinsdag, de laatste dag van het bezoek. Roegiers ontwikkelde daarentegen een sterke actie in het Vlaamse parlement na de veroordeling van een homo in Malawi waarbij hij ervoor pleitte dat in toekomstige partnerschapsovereenkomsten voorwaarden rond mensenrechten worden opgenomen. Benieuwd of de sp.a-politicus even rechtlijnig zal zijn in dit geval?