Egyptenaar scoort hit met lied dat vraagt om Israël te vernietigen

Het lijkt erop dat de Egyptische zanger Amr El Masry zijn liefde voor Israël bezingt in zijn hit “Babeh Israël” maar een Joodse mensenrechtenorganisatie vroeg dit weekeinde aan YouTube om de song te verwijderen omwille van het haatdragende antisemitische karakter.

Het Simon Wiesenthal Centrum veroordeelt het lied van El Masry omdat hij daarin oproept om Israël van de aardboden te wissen. Niettegenstaande hij “I love Israël” zingt is zijn bedoeling minder nobel want in een volgend zin luidt het: “Dat het moge verdwijnen uit het universum, God wilt u het verjagen van de aardbodem”. De zanger bedoelt dus eigenlijk “I’d Love to destroy Israel” of “I love to hate Israel”.

Volgens de woordvoerder van het Wiesenthal Centrum, rabbijn Abraham Cooper, speelt de huidige situatie in Egypte mee en gaat het hier niet om een artistieke meningsuiting maar om een regelrechte haatoproep. In Egypte scharen verschillende presidentskandidaten zich openlijk achter standpunten tegen Israël.

Ook andere tekstgedeelten zoals “Ik hoop dat ik het [Israël] zie afbranden. Amen, ik giet er benzine over” zijn statements die geen abstractie maken maar zijn regelrechte bedreigingen” aldus Cooper.

Advertentie

Vandaar dat hij het YouTubeteam oproept om de feitelijke situatie in Egypte voor ogen te houden en te zien dat dit niet om zo maar een mening gaat. “Dit gaat om een bedreiging tegen echte mensen in een bestaande situatie”, aldus de woordvoerder van het Wiesenthal Centrum in zijn petitie aan de videowebsite.