Hij kwam, hij zag en hij bouwde. Alon Amar: selfmade man en succesvol vastgoedpromotor

Het is eens wat anders, een interview afnemen in een loft van 360 vierkante meter groot, op de bovenste verdieping van een flatgebouw, net aan de Schelde. Het zicht is adembenemend met in het zuiden de historische binnenstad, de Boerentoren en de kathedraal. Net voor ons staat het Eilandje met het indrukwekkende Museum aan de Stroom (MAS) en de gerenoveerde jachthaven. In het noorden dwaalt je blik over het ruige landschap van het industriële havengebied, het groene Droogdokkeneiland. Ik zit hier voor een interview met Alon Amar, Antwerpenaar, Vlaming, Israëli en vastgoedentrepreneur pur sang. Terwijl we ons innestelen voor een gesprek, meert in de diepte, vijfenvijftig meter lager, een gigantisch cruiseschip aan nabij het Zuiderterras.
Alon Amar (foto: Kim De Molenaer)

Het is eens wat anders, een interview afnemen in een loft van 360 vierkante meter groot, op de bovenste verdieping van een flatgebouw, net aan de Schelde. Het zicht is adembenemend met in het zuiden de historische binnenstad, de Boerentoren en de kathedraal. Net voor ons staat het Eilandje met het indrukwekkende Museum aan de Stroom (MAS) en de gerenoveerde jachthaven. In het noorden dwaalt je blik over het ruige landschap van het industriële havengebied, het groene Droogdokkeneiland. Ik zit hier voor een interview met Alon Amar, Antwerpenaar, Vlaming, Israëli en vastgoedentrepreneur pur sang. Terwijl we ons innestelen voor een gesprek, meert in de diepte, vijfenvijftig meter lager, een gigantisch cruiseschip aan nabij het Zuiderterras.

Lees heel het artikel in Joods Actueel magazine van deze maand. Alon Amar vertelt er over zijn passie voor architectuur, hoe hij met niets begon, door de economische crisis geraakte en blijft geloven in de toekomst. Hij bespreekt zijn verschillende succesvolle projecten in het heden en het verleden en heeft ook een boodschap voor de Joodse jeugd van Antwerpen. Amar belicht zijn visie op het conflict in het Midden-Oosten, omgaan met antisemitisme in de zakenwereld, en heeft een visie voor de verdere ontwikkeling van zijn thuisstad, Antwerpen.

Alon Amar:

In essentie is Jood zijn voor mij een cruciaal gegeven, zowel op cultureel, historisch als op religieus vlak. Ik ben eigenlijk fundamenteel gelovig maar wel niet praktiserend. Mijn visies worden ook door dat geloof beïnvloed. Tegelijkertijd vind ik dat wij als Joden een verantwoordelijkheid dragen om ons voorbeeldig te gedragen ‒ ook al is dat niet altijd een gemakkelijke taak. Zeker in deze tijd waarin migratie een belangrijk maatschappelijk thema is geworden en blijkt dat de integratie niet altijd even succesrijk verloopt, voel ik me nog altijd heel dankbaar voor het land dat drie generaties geleden mijn grootouders heeft opgenomen. Vanuit die dankbaarheid voel ik me ook verantwoordelijk om me goed te gedragen en zelf iets terug te geven aan de maatschappij. Ik heb altijd geïnvesteerd in het publieke domein door middel van architectuur waarbij ik een zo hoog mogelijke kwaliteit nastreefde.

Project Westkaai is gelokaliseerd aan het Kattendijkdok in een buurt die bekend staat als 't Eilandje, op loopafstand van het centrum van de stad. Het project van honderdvijftig miljoen euro omvat zes torens die door gerenommeerde architecten ontworpen werden.
Project Westkaai is gelokaliseerd aan het Kattendijkdok in een buurt die bekend staat als 't Eilandje, op loopafstand van het centrum van de stad. Het project van honderdvijftig miljoen euro omvat zes torens die door gerenommeerde architecten ontworpen werden.

Nog geen abonnement? Klik hier.