Antisemitische graffiti op Yad Vashem schokken Israëlische bevolking

yad vashem
Yad Vashem

De muren van het Holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem werden vannacht  beklad met een tiental antisemitische hatelijkheden in het Hebreeuws. Vandalen spoten slogans als “Hitler, bedankt voor de Holocaust” op de buitenmuren van het  bekendste memoriaal in het land. 

“Mocht Hitler niet hebben bestaan, de zionisten zouden hem uitvinden” en “Zionisten, jullie verklaarden de oorlog aan Hitler uit naam van het Joodse volk, jullie veroorzaakten nu de Holocaust”, zijn maar enkele van de verwerpelijke uitspraken waarmee de muren werden beklad.  Sommige leuzen werden vreemd genoeg ondertekend met  “Wereldwijd Zionistisch Judaïsme”. Aangezien de tekst in het Hebreeuws werd geschreven wordt vermoed dat ofwel Israëlische arabieren achter het incident zitten of anti-zionistische chassidische Joden, zo blijkt uit verschillende internetfora in Israël, al wil niemand dat officieel bevestigen op dit ogenblik.

“Ik ben geschokt door deze blinde haat tegen Israël en tegen het zionisme”, aldus de voorzitter van Yad Vashem, Avner Shalev, die eraan tovoegde dat met deze verschrikkelijke actie duidelijk een grens werd overschreden.

Gideon Sa’ar, de Israëlische onderwijsminister, uitte zijn verontwaardiging bij het zien van deze wandaden. “Ik ben geschokt door hetgeen we deze morgen ontdekten”, zei Sa’ar. “Wie er ook achter deze ontwijding en het besmeuren van het Yad Vashem moge zitten deed dit om de bevolking emotioneel te kwetsen, de slogans laten daarover geen enkele twijfel bestaan. Ik hoop dat de Israëlische politie de vandalen snel in de kraag vat en voor de rechtbank brengt.”

Vorige week nog bracht de Vlaamse minister-president Kris Peeters een bezoek aan het museum waar hij een krans neerlegde ter nagedachtenis van de slachtoffers van het naziregime.