Iraans vice-president houdt antisemitische toespraak

De vice-president van Iran hield afgelopen dinsdag een ronduit antisemitische toespraak tijdens een internationale anti-drugconferentie en stelde dat de Talmoed, een belangrijke religieuze tekst binnen het Jodendom, verantwoordelijk is voor de wereldwijde verspreiding van illegale drugs.

Aanwezige Europese diplomaten reageerden geschokt. Zelfs Iraanse deelnemers aan de conferentie, een co-sponsering van Iran en de Verenigde Naties, vroegen zich af wat de regering bezielde om zo’n toespraak toe te laten, ook al is er dan een jarenlange vete met Israël. In Iran leven 25.000  Joden die erkend zijn als religieuze minderheid en een eigen vertegenwoordiger hebben in het parlement.

De toespraak van vice-president Mohammad-Reza Rahimi zal Iran ongetwijfeld verder isoleren enkele dagen voordat een nieuwe reeks maatregelen van kracht wordt – meer bepaald een Europees embargo op Iraanse olie – als drukkingsmiddel in het aanslepend conflict over Iran’s nucleair programma. Iran beweert dat dit programma vredelievend is, maar Westerse landen en Israël verdenken Iran er van dit programma te gebruiken als dekmantel om nucleaire wapens te maken.

Rahimi, de belangrijkste man na president Mahmoud Ahmadinejad beweerde dat de Talmoed leert om “iedereen te vernietigen die tegen Joden is.”

Advertentie

De “Zionisten” controleren in sterke mate de handel in illegale drugs, zei Rahimi, en hij riep buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders op om zijn bewering te onderzoeken. “Zionisten” is Iran’s ideologische term voor Joden die de staat Israël gunstig genegen zijn.

“De Islamitische republiek van Iran zal iedereen die één verslaafde Zionist kan vinden belonen”, vervolgde Ahmini. “Ze bestaan niet. Dat is het bewijs dat ze betrokken zijn bij drughandel.”

De opmerkingen zijn des te opmerkelijker omdat Iran’s strijd tegen illegale drughandel een van de zeldzame onderwerpen is waar het Westen goedkeuring voor wegdraagt. Vooral de strijd tegen de drugshandel vanuit buurland Afghanistan is bij onderhandelingen over het nucleair programma, bij herhaling vernoemd als mogelijk gebied voor samenwerking met het Westen. Verschillende Iraanse ministers gaven politiek neutrale toespraken over de impact van de drughandel op het land. Antonio De Leo, verantwoordelijke in Iran voor de United Nations Office on Drugs and Crime prees de Islamitische republiek als een “strategische sleutel in de strijd tegen drugs”.

Rahimi besteeg het spreekgestoelte na De Leo en vertelde verhalen over gynecologen die zwarte baby’s doodden op bevel van de Zionisten en beweerde verder dat de revolutie van de Bolsjewisten in 1917 begonnen was door Joden, want, zo meende hij te weten, bij die opstand stierf geen enkele Jood.

Verder hield hij voor dat de Talmoed leert dat Joden zichzelf als een superieur ras beschouwen. “Zij denken dat God de wereld schiep opdat alle naties hen zouden dienen”, sprak hij. Halfweg zijn toespraak maakte Rahimi een onderscheid tussen Joden die “eerlijk de profeet Mozes volgen” en de Zionisten die de belangrijkste verantwoordelijken zijn voor de internationale drughandel.”

Een Europees diplomaat verklaarde achteraf: “Dit was beslist de slechtste toespraak die ik ooit hoorde. Mijn buikgevoel zei: waarom steunen wij samenwerking met zo’n mensen?”

Niettemin verdedigde de diplomaat die niet bij naam genoemd wilde worden zijn aanwezigheid op de conferentie. “Als we de Verenigde Naties niet steunen in hun hulp bij Iran’s strijd tegen drugs, worden meningen als die van de heer Rahimi de enige die gehoord worden.” zo vreesde hij.

Catherine Ashton
Catherine Ashton
Advertentie

Ondertussen legde de zegsman van Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken, een verklaring af:

“De Hoge Vertegenwoordiger is ernstig verontrust door de racistische en antisemitische uitlatingen van Iran’s vice-president Mohammad Reza Rahimi op de “Internationale Dag tegen Drugmisbruik” van de Verenigde Naties, afgelopen dinsdag 27 juni in Teheran. Zij veroordeelt ze volkomen. Dergelijke uitlatingen zijn onaanvaardbaar en mogen niet getolereerd worden. De Hoge Vertegenwoordiger bevestigt de toewijding van de Europese Unie om racisme en antisemitisme te blijven bestrijden.”