Arabieren ziedend: Putin erkent Joods verleden van Jeruzalem

Putin in Israël
Putin in Israël (Kobi Gideon/GPO)

Bij de Klaagmuur, in het Hebreeuws Kotel, zei de Russische president Vladimir Putin die een keppeltje droeg: “Hier zien we hoe het Joodse verleden in de stenen van Jeruzalem gekerfd staan”.

Deze korte bemerking wekte de woede op van de plaatselijke Arabische leiders die krachtig ontkennen dat de Tempelberg de plaats is waar de Joodse tempels stonden en dat Jeruzalem gedurende eeuwen de zetel van de Hebreeuwse monarchie was, lang voordat Mohammed werd geboren.

Advocaat Zahi Najidat, die sprak voor de Islamitische beweging binnen het “Palestijnse binnenland” (dat is de staat Israël) veroordeelde Putin voor zijn klaarblijkelijke steun aan Israël en vernoemde terloops de Russische steun aan Bashar Assad “die zijn eigen landgenoten afslacht”.

Het Al-Aqsa-instituut verspreidde een persmededeling waarin stond: “We zeggen tegen Putin en mensen als hem dat de Al-Buraqmuur exclusief eigendom is van de Moslim- Waqf en integraal deel uitmaakt van de gezegende Al-Aqsamoskee en dat niet-moslims geen enkel recht hebben op deze muur of op de gezegende Al-Aqsamoskee en dat alle historische feiten en internationale documenten beklemtonen dat de Al-Buraqmuur islamitisch is…”

“Wij benadrukken dat elke steen in de Al-Aqsamoskee en de omringende gebouwen bewijst dat ze islamitisch is en elke steen in Al-Quds (de Arabische naam voor Jeruzalem, nvdr.) getuigt dat Al-Quds van oorsprong Arabisch en islamitisch is.”

Advertentie

Woordvoerder van de terreurbeweging Hamas, Sami Abu Zuhri verwierp de verklaring van Putin die, zo zei hij, in strijd is met geschiedkundige feiten en het Shaw-rapport van 1930. Het Shaw-rapport kwam er op vraag van de Britten na de Arabische slachting van Joden in 1929. Het rapport verklaarde dat de anti-Joodse vijandigheid gevoed was door de politieke en economische frustratie van de Arabieren.