“Palestijnen begaan grove fout in rel over metaaldetectoren”

Controles op de Tempelberg houden Palestijnen weg (Foto: Flash 90)

Wie ooit de Klaagmuur in de Oude Stad van Jeruzalem bezocht, weet dat  je eerst via een security checkpoint moet passeren om die te bereiken. Metaaldetectoren controleren de bezoekers terwijl rugzakken en tassen via een x-ray tunnel passeren. Hetzelfde geldt trouwens voor wie de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan wil betreden of pelgrims die de Hajj in Mekka bijwonen. Wat is er dan mis met de nieuwe veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg? Ik kan het niet anders benoemen dan onverantwoordelijke politieke spelletjes van de Palestijnen. Dergelijke beslissingen heeft hen in het verleden al veel dierbaars gekost en als dit nog lang aansleept dreigen ze – door eigen toedoen – de toegang tot één van hun meest heilige plaatsen te verliezen.

Michael Freilich

Wat voorafging:

Hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich
Hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich

Terroristen smokkelden de voorbije paar weken wapens de Tempelberg binnen (dat kon vrij makkelijk omdat er geen toegangscontroles waren). Die werden vervolgens (vorige week) ingezet bij een aanslag waarbij twee Israëlische politieagenten werden vermoord. Die agenten stonden er trouwens om de islamitische gebedsgangers te verdedigen van buitenaf, en – o ironie – bleken nadien zelf (Israëlische) Arabieren te zijn, meerbepaald Druzen. (Het ook zal niet verbazen dat Dyab Abou Jahjah de aanslag toejuichte op Twitter).

Toen het leger daags nadien de Tempelberg afsloot en volledig uitkamde werden er nog meer wapens gevonden. Daarop besloot Israël dat wie vanaf dan de Tempelberg zou bezoeken, eerst gecontroleerd moest worden.

Advertentie

Tomorrowland

In tijden van terreur zijn toegangscontroles de normaalste zaak van de wereld geworden, of je nu Tomorrowland, Eurodisney of Brussels Airport bezoekt, op plaatsen met veel volk en van symbolisch belang, zijn veiligheidscontroles niet meer weg te denken.

Officieel luidt het dat door het plaatsen van metaaldetectoren Israël de “status quo” van deze heilige plaats zou aantasten. Nonsens natuurlijk! Die status-quo bestaat er juist in dat de islamitische Waqf de dagelijkse leiding van de site onder haar controle heeft terwijl Israël instaat voor de veiligheid. En het moet toch voor zelfs het kleinste kind duidelijk zijn dat metaaldetectoren plaatsen en het controleren van tassen onder het aspect “veiligheid” valt.

Dat deze controles afbreuk zouden doen aan de heiligheid of sereniteit van de plek is eveneens onzin. Kijk maar naar de verschillende Arabische landen die getroffen werden door aanslagen van IS gaande van Pakistan tot Koeweit waar de autoriteiten gelijkaarde maatregelen invoerden. En zoals eerder aangehaald, ook aan de Klaagmuur en in het Vaticaan geraak je niet meer binnen zonder controle.

Opnieuw de klos

Een Israëlische minister waarschuwde de Palestijnen ervoor dat ze niet opnieuw de klos moesten worden van hun eigen, onverantwoordelijk gedrag. Zo zijn de Palestijnen in 1948 de mogelijkheid van een eigen staat kwijtgespeeld door de verdeling van Palestina door de VN niet te aanvaarden. En in 1967 weigerden ze om de gebieden die Israël had veroverd terug te nemen in ruil voor vrede. Want daarvoor moesten ze beloven het gebied gedemilitariseerd te houden, maar dat weigerden ze. Conclusie: na jaren besloot Israël op den duur de gebieden dan maar zelf te behouden.

En wat doen de Palestijnen nu? Door te weigeren om te gaan bidden op de Tempelberg, terwijl die gewoon openstaat voor hen, doen ze precies hetzelfde. “Ze moeten ocharme door metaaldetectoren passeren”, hoor je dan. Mogelijk moet de reden voor deze halsstarrigheid gezocht worden in plannen die ze beraamden voor een mega aanslag op Israëli’s waarvoor ze honderden wapens op de Tempelberg wilden smokkelen.

Advertentie

Redelijkheid, please

Hoe dit zal eindigen mag Joost weten maar wat ik nu mis zijn internationale stemmen en vrienden van de Palestijnen, ook van bij ons, die proberen hen tot redelijkheid te bewegen. De vele vrienden van de Palestijnen moeten er hen op wijzen dat juist door te investeren in veiligheid, je verdere confrontaties in de toekomst tracht uit te sluiten. Het feit dat ze dat niet doen toont wellicht hun ware bedoelingen…