Hoog technologische camera’s vervangen metaaldetectoren bij Tempelberg

Moslims weigerden om te gaan bidden zolang de detectoren er stonden

Israël zal nieuwe technologie inzetten om de gecontesteerde metaaldetectoren te vervangen nabij de Tempelberg in Jeruzalem. Dat leidde de voorbije dagen tot veel protest bij de Palestijnen.

Volgens Israëlische media wordt hiervoor een budget uitgetrokken van 100 miljoen sjekel (omgerekend 24 miljoen euro) door de regering. De camera’s zouden de rol overnemen van de metaaldetectoren en wapens onder kledij kunnen detecteren.

In een communiqué schreef het kabinet dat de veiligheidsdiensten zouden overschakelen op “slimme controlemechanismen” die minder zichtbaar zouden zijn.

Jordanië

Ondertussen is een veiligheidsagent uit de Israëlische ambassade in Jordanië terug in Israël. De man had twee terroristen neergeschoten die de ambassade hadden aangevallen op zondag en werd een tijdlang opgepakt door de Jordaniërs. Berichtgeving in Israël zeggen dat zijn vrijlating deel uitmaakte van een deal tussen Israël en Jordanië. Achter de schermen zou Donald Trump hebben bemiddeld in de crisis. Netanyahu bedankte Trump tijdens een persconferentie.