Aviel Cahn verlaat Opera Vlaanderen, André Gantman voorzitter raad van bestuur

Aviel Cahn op de trappen van de Antwerpse opera (foto: W. Kempenaers / Joods Actueel)

Intendant Aviel Cahn neemt in de zomer van 2019 definitief afscheid van Opera Vlaanderen en wordt de algemene directeur van het Grand Théâtre de Genève. Dat meldt Opera Vlaanderen in een persbericht. Jan Vandenhouwe volgt hem op. Ook heeft de Vlaamse regering bekend gemaakt dat André Gantman werd voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de operahuizen in Gent en Antwerpen.

Bij zijn aantreden telde Cahn 35 lentes en was daarmee de jongste operabaas ooit. Zijn entree in Antwerpen ging niet onopgemerkt voorbij. Door een agressieve anti-Israël enscenering van  opera Samson en Delilah kreeg hij bakken kritiek over zich heen. De uitvoering werd zelfs met regelrecht boegeroep onthaald.

André Gantman

Gantman, omschrijft in gesprek met Joods Actueel de inbreng van intendant Aviel Cahn zonder meer als ‘geslaagd met brio’. Ten eerste zal elke operaliefhebber beamen dat zowel het koor als het orkest van de opera sinds zijn aantreden buitengewone prestaties neerzetten. Ook de aard en de kwaliteit van de producties bewijzen dat de man over uitzonderlijk artistiek leiderschap beschikt, daarvan getuigen ook meerdere nominaties en prijzen die Opera Vlaanderen de laatste jaren ontving. “Hij heeft onze operahuizen terug op de internationale kaart gezet”

Maar er is meer volgens Gantman want Cahn bleek ook een uitstekende manager te zijn. “Hij kon werken binnen de enveloppe die hij kreeg toebedeeld. Geen vanzelfsprekendheid want soms lijkt het in artistieke kringen alsof een oneindigheid aan middelen de enige manier is om de muzikale of andere kunstenaarswensen te realiseren. Meestal resulteert die houding juist in de eindigheid van de organisatie waarvoor men werkt”. (Nvdr in 1986 konden zelfs de lonen niet meer uitbetaald worden en stelde de Vlaamse raad een vernietigend rapport op over het toenmalige beheer van de opera).

Het is de Raad van Bestuur die nu op zoek moet om een nieuwe intendant voor te dragen maar op onze vraag wie dat gaat worden vangen we bot. Wel wil Gantman de mogelijkheden bekijken van een samenwerking met de Filharmonie, het Vlaamse symfonische orkest.