Hassan Aarab en Joods Forum leggen geschil na drie jaar bij

Hassan Aarab krijgt van Régine Sluszny een boek over de ondergedoken Joodse kinderen tijdens de oorlog

De vertegenwoordigers van de Joodse Gemeenschap, het Forum der Joodse Organisaties (FJO), en politicus Hassan Aarab (CD&V) hebben na drie jaar hun geschil bijgelegd. Aarab haalde zich de woede op de hals naar aanleiding van enkele schokkende uitspraken over de Joden en Hitler ten tijde van de Israëlische oorlog met Hamas in 2014.

“Het Forum is er niet om klachten neer te leggen om nadien ten alle koste veroordelingen te bekomen”, staat vandaag op de website van de Joodse Organisatie. Het FJO had namelijk een klacht neergelegd tegen Aarab, die ook een bakkerij uitbaat in Deurne.

“Het Forum tracht alle vormen van antisemitisme aan te vechten, doch is er vooral bruggen om te bouwen tussen de verschillende gemeenschappen”, lezen we verder op hun website.

“Dhr. Aarab heeft zich bereid getoond om in samenwerking met FJO vice-voorzitter Sluszny, voor jongeren te gaan spreken om zodanig het prangend probleem van antisemitisme aan te kaarten en krachtig te veroordelen. Dit kan het Forum enkel toejuichen en is een veel groter succes dan eender welke strafrechtelijke veroordeling.”

Dossin en Hoffy’s

Aarab heeft de voorbije jaren verschillende stappen ondernomen naar de Joodse gemeenschap toe. Zo bezocht hij, samen met Aaron Malinsky en Michael Freilich, de Dossinkazerne in Mechelen, ging hij samen met Malinsky spreken over de Holocaust en bezocht hij het koosjer restaurant Hoffy’s met Joods Actueel om bij te leren over de Joodse cultuur, gewoonten en achtergrond.

Advertentie

Het Joods Forum publiceerde ook een brief met excuses van Aarab. Hiermee lijkt het incident na drieënhalf jaar afgesloten.

Verheugd

Michael Freilich, die als UNIZO-bestuurslid deze ontwikkeling van nabij heeft opgevolgd: “Het is belangrijk dat we in deze stad leren samenleven en mensen die hun fouten erkennen een tweede kans geven. Dat komt niet alleen de samenleving en de ondernemers ten goede, maar ook de welstand. Ik ben verheugd met het initiatief van Hassan Aarab om jonge moslims mee te nemen naar Kazerne Dossin waar ze zullen leren over de Holocaust. Uiteindelijk zal dit niet alleen de samenleving tussen de bevolkingsgroepen bevorderen maar ook de integratie van de moslimgemeenschap versterken”.