Jeruzalem: overblijfselen uit de tijd van de Hasmoneeërs ontdekt

Bij graafwerken voor de bouw van een nieuwe metrolijn in Jeruzalem zijn restanten ontdekt van een agrarische gemeenschap uit de tijd waarin het chanoekaverhaal zich afspeelt.

Volgens de Israel Antiquities Authority kunnen de overblijfselen van deze rurale samenleving nieuw licht werpen op het dagelijks leven van de inwoners tijdens het bewind van de Hasmoneeërs, zo’n 2.200 jaar geleden.

Bij de opgravingen in de wijk Kiryat Yovel werden onder meer een parfumfles, een persinstallatie, een broodoven en ruïnes van huizen en landbouwinfrastructuur gevonden. Verder vonden de archeologen een handgemaakt loden gewicht met de letter Jod, de tiende letter van het Hebreeuwse alfabet (of alefbet, zo u wil).

De Israel Antiquities Authority is van oordeel dat de gemeenschap leefde zowel voor als na de herovering van Jeruzalem door de Makkabeeën en de herinwijding van de tempel in 164 voor de gebruikelijke tijdrekening. Toevallig deze week wordt deze overwinning herdacht tijdens het chanoekafeest.

Advertentie

“We weten bijzonder weinig over de cultuur en het leven van deze inwoners van Jeruzalem en de landbouwgemeenschappen rondom de stad in de vierde en derde eeuw voor de gebruikelijke tijdrekening. Deze nieuwe ontdekking zal ons in staat stellen minstens een theoretisch model te ontwikkelen over deze agglomeratie”, aldus Daniel Ein-Mor, die de opgravingen leidt.