Palestijnen niet gelukkig met ontdekking Oud-Hebreeuwse zegel in Jeruzalem

Oud-Hebreeuws zegel
Een foto van de vondst, een Oud-Hebreeuwse zegel van 2,700 jaar oud

Een meer dan tweeduizend jaar oud zegel werd vorige week ontdekt bij opgravingen nabij de Klaagmuur in Jeruzalem, aldus het officiële antiquiteitencentrum van het land, de Israel Antiquities Authority. De zegel draagt een naam, Mayanyahu, die sterk lijkt op die van de huidige premier Netanyahu.

Palestijnen zijn over het algemeen niet tevreden met dergelijke ontdekking en stellen vaker dat Joden geen enkele historische band hebben met het huidig gebied. Deze zegel van 2.700 jaar oud is het zoveelste bewijs van het tegenovergestelde.

De vondst gebeurde nabij de resten van een gebouw uit de periode einde van de Eerste Tempel onder een oud waterkanaal dat momenteel wordt onderzocht in de archeologische tuin nabij de klaagmuur.

“De naam Matanyahu, betekent net als de naam Netanyahu, ‘aan God gegeven’”, aldus Eli Shukron, directeur opgravingen bij de Israel Antiquities Authority. Benjamin Netanyahu, voorzitter van de Likud partij, werd in april 2009 eerste minister van Israël.

“Deze namen komen in de Bijbel meerdere malen voor. Het zijn typische namen voor het koninkrijk van Juda op het einde van de Eerste Tempelperiode die liep van het einde van de achtste eeuw voor onze tijdrekening tot aan de vernietiging in 586 voor onze tijdrekening”, zo verduidelijkte Shukron.

Advertentie

De zegel werd gevonden op de vloer van een oud gebouw waar eerder al potscherven, typerend voor dat tijdperk werden ontdekt evenals restanten van een vuur. De zegel is gemaakt uit duurzame steen. “Lematanyahu Ben Ho…” staat in het Hebreeuws gegraveerd, wat zoveel betekent als “Toebehorend aan Matanyahu Ben Ho…” De rest van de inscriptie is onleesbaar aldus de archeologische dienst.

Met persoonlijke zegels werden ten tijde van de Eerste Tempelperiode brieven ondertekend. Dergelijke zegels werden in een ring gezet en dienden om de eigenaar te identificeren. “Zo’n zegel uit de Eerste Tempelperiode vinden aan de voet van de muren van de Tempelberg is zeer uitzonderlijk en spannend” zei Shukron nog. “Het is als een oude groet van een man die Matanyahu heette en die hier meer dan 2.700 jaren geleden leefde.”

Eerder vond men in de zelfde omgeving al een gouden belletje, toebehorend aan een priester, een fiscale zegelafdruk met vermelding van de naam Bethlehem en een Egyptische scarabee, meegebracht uit de Egyptische ballingschap en daterend uit de dertiende eeuw voor onze tijdrekening.