Stad springt in voor noodrenovatie aan hoofdsynagoge in Antwerpen

De schade aan het gebouw is ook goed zichtbaar van buiten
De schade aan het gebouw is ook goed zichtbaar van buiten

De stad Antwerpen neemt het bouwheerschap op zich van de synagoge Romy Goldmuntz aan de Van den Nestlei. Dat gebeurt op vraag van de Antwerpse schepen Philip Heylen die vorige maand de synagoge bezocht en daarbij zelf de erbarmelijke toestand kon waarnemen waarin delen van het gebouw zich bevinden.

Delen van het dak zijn beschadigd en er is ook een probleem van isolatie. Shepen Heylen verklaarde tegen Joods Actueel: “Het bouwheerschap op ons nemen doen we enkel in uitzonderlijke situaties om verdere schade aan deze unieke en historische synagoge te voorkomen”. De stad zal hiervoor €420.000 vrijmaken. Zonder deze hulp zou het dak allicht instorten.

“We zijn van plan om de werken zeer binnenkort aan te vatten”, meldde de bevoegde schepen er nog bij. “Na het Joodse Nieuwjaar weliswaar, maar toch voor het begin van de winter”. De stad zal ook proberen om subsidies op Vlaams niveau te verkrijgen voor de verdere, niet-dringende,  renovatie van het pand.

Het bestuur van de Shomre Hadas is verheugd over het goede nieuws en staat in nauw contact met het kabinet voor erediensten om de details van de werken op te volgen.

De Romy Goldmuntz synagoge is de hoofdsynagoge van de modern-orthodoxe Shomre Hadas gemeente in Antwerpen. De synagoge werd in 1929 opgericht niet ver van het Centraal Station van Antwerpen. Het werd tijdens de oorlog geplunderd door de nazi’s en werd nadien weer opgebouwd door de financiële steun van Romi Goldmuntz, naar wie de synagoge later werd vernoemd.