Schepen Heylen tegen Joods Actueel: “Hoe Israël steeds zijn burgers beschermt, daar mogen we wel iets van leren”

Schepen Heylen (CD&V) begrijpt de Israëlische reactie
Schepen Heylen (CD&V) in gesprek met Michael Freilich in het MAS (foto: Donald Woodrow)

Joods Actueel had een gesprek met Philip Heylen (CD&V), de Antwerpse schepen van cultuur, economie, stads- en buurtonderhoud, patrimonium en erediensten en sinds jaar en dag één van de trouwste vrienden van Israël en de Joodse gemeenschap.

U kan het volledig interview lezen in Joods Actueel magazine. Hieronder volgen enkele citaten uit dat gesprek.

Heylen bezocht in 2007 de Israëlische stad Sderot
Heylen bezocht in 2007 de Israëlische stad Sderot

Over de uitspraken van (voormalig) CD&V-lid Hassan Aarab: “Ik heb onmiddellijk en ondubbelzinnig aan Wouter Beke, onze nationale voorzitter, laten weten dat er wat mij betreft geen plaats was voor Hassan en mijzelf in dezelfde partij.”

Over zijn bezoek aan Israël en Sderot: “Een Qassamraket kwam tijdens ons bezoek neer op een geparkeerde wagen die in vlammen opging, de scherven vlogen in het rond en een jongetje  van 8 werd in zijn been geraakt. Dat beeld, al het bloed, dat blijft me bij tot mijn laatste dag. Ik begrijp dan ook zeer goed dat Israël zich moet verdedigen.”

Over de respons van Israël: “Ik zeg altijd, er zijn slechts twee landen die er alles aan doen om hun burgers te verdedigen, altijd en overal: dat zijn de Verenigde Staten en Israël. Daar mogen we wel iets van leren.”

Advertentie

Over vrede in het Midden-Oosten: “In Israël leven Joden en Arabieren vreedzaam met elkaar. Je ziet dat op straat, je merkt het als je de bus neemt maar ook in het restaurant en het ziekenhuis. En waarom zou dat niet kunnen in Gaza? Wat is het verschil? Ik zal het je zeggen: Hamas! Israël heeft volgens mij geen probleem met de Palestijnen of Arabieren, wel met terroristen die erop uit zijn hun land te vernietigen.”

Over het antisemitisme bij ons: “Het kan niet dat Joodse burgers bij ons geviseerd worden en ik zal mij daartegen steeds verzetten. Dat geldt voor elke vorm van onverdraagzaamheid, of het nu om antisemitisme of islamofobie gaat.”

“Tot slot wens ik de Joodse gemeenschap in Antwerpen een veilig, maar ook een goed en zoet Nieuwjaar.”

Lees het volledig gesprek in Joods Actueel magazine van deze maand. Abonneren kan hier.