Philip Heylen bezoekt rabbijn voor zegen

Philip Heylen op bezoek bij de Antwerpse rabbijn van Szmygred
Philip Heylen op bezoek bij de Antwerpse rabbijn van Szmygred

De verkiezingskoorts stijgt, ook in Joods Antwerpen. Na de bekendmaking van een nieuwe reeks Joodse kandidaten bij open VLD, een succesvol galadiner van De Centrale in aanwezigheid van tal van politici was er maandag een debat over ‘de Joodse toekomst in ons land’ en bovendien bezoekt de schepen van Erediensten een Antwerpse rabbijn.

Gisteren was schepen Heylen op bezoek bij een lokale rabbijn, de rebbe van Tzans-Szmygred, die genaamd is naar het gelijknamige stadje in Oost-Europa waar deze chassidim oorspronkelijk afkomstig van zijn. De schepen van Cultuur en Erediensten kreeg er een zegen van de rebbe, wat de volgelingen al snel als een belangrijk signaal aanzien. “Een zegen van de rebbe is een zeer belangrijke zaak”, aldus Yitchok Goldberg, een volgeling van de rabbijn die aanwezig was tijdens de ontmoeting.

Schepen Heylen vertelde de rebbe dat hij een gelovig persoon is en dus goed begreep welke rol en welk belang religie kan spelen in het leven van mensen. Hij benadrukte ook zijn goede contacten met de Joodse gemeenschap door de jaren heen en beloofde te blijven ijveren voor godsdienstvrijheid en alle aspecten daarvan zoals het vrijwaren van de briet milah, de besnijdenis en de sjechita, het koosjer slachten.