Verkiezingen 14 oktober – overzicht resulaten Joodse kandidaten

De verkiezingen zijn voorbij en het stof dwarrelt langzaam neer. De meeste resultaten zijn ondertussen bekend. Een kort overzicht voor Antwerpen.

GEMEENTERAAD

N-VA: 

Veruit de meeste stemmen behaalde André Gantman voor de N-VA (3.432). Hij eindigt daarmee als achtste voor zijn partij, en dat vanop een 19de plaats. Ludo Van Campenhout, zelf niet Joods maar heel populair in de gemeenschap, haalde 5.771 voorkeurstemmen en dat vanop de voorlaatste plaats. Hij steekt hiermee lijstduwer, Liesbeth Homans (5.338), nipt voorbij.

Advertentie

André Gantman: “Ik wens mijn kiezers hartelijk te bedanken voor het vertrouwen: vanop een negentiende plaats 3.432 stemmen halen en belanden bij de top 25 in Antwerpen is niet een evidentie. Ik ben me ervan bewust dat zo’n resultaat betekent dat ik me meer dan ooit zal inzetten voor  maatschappelijke engagementen die me steeds dierbaar zijn geweest en zullen blijven.”

Open VLD: 

Claude Marinower haalde met 1.609 stemmen toch ook een mooi resultaat binnen, zeker als je weet dat zijn partij, Open VLD, 7 keer kleiner is dan de N-VA. Marinower eindigde na lijsttrekker Philippe De Backer als tweede voor zijn partij en is opnieuw verkozen. Het lijkt er dan ook op dat hij opnieuw schepen van Onderwijs zal worden.

Samuel Markowitz, die 20ste stond op de gemeenteraadslijst, behaalde 1.295 stemmen en eindigde als vierde. Hij is niet verkozen. Toby Fischler haalde 414 stemmen en is niet verkozen.

CD&V: 

Dat de CD&V van Kris Peeters een flater had begaan met de kandidatuur van Rezi Friedman wordt ook steeds meer duidelijk. Gezien de controverse rond haar persoon en haar vader, was het duidelijk dat ze uit de Joodse gemeenschap geen stemmen zou halen (en dat is uiteindelijk toch de bedoeling bij verkiezingen). Rezi haalde 262 stemmen en is niet verkozen.

SP.a:

Advertentie

Tatjana Scheck, de enige Joodse kandidate bij sp.a (maar die zich niet als dusdanig profileerde) werd evenmin verkozen, ook al haalde ze meer dan 1.000 voorkeursstemmen. 1.082 om precies te zijn.

Vlaams Belang, PVDA en Groen:

Deze partijen hadden geen Joodse kandidaten op hun lijst.

Be.one:

Dit is de partij van Dyab Abou JahjahUiteraard ook hier geen Joodse kandidaat maar toch belangrijk om mee te geven dat de partij op geen enkele plaats waar ze opkwam de kiesdrempel haalde, niet in Antwerpen, Gent, Mechelen of elders – en dat ondanks het feit dat voorman Dyab Abou Jahjah in 2018 verschillende keren uitgenodigd was bij de VRT en uitgebreid in de media aan bod kwam

“Vergeten in te schrijven”

Yoëla Goldstoff, die voor de N-VA zou opkomen in Edegem raakte niet verkozen ondanks het feit dat haar partij een absolute meerderheid behaalde… omdat ze zich had vergeten in te schrijven. “Een heel spijtige zaak”, laat de voorzitter van Edegem, Hugo Van Bueren, ons weten. Elke kandidaat die wil meedoen moet zich niet enkel bij de partij melden maar dat ook nog eens doen in het gemeentehuis en dat is Yoëla vergeten. “In ieder geval hebben we er een heel toffe vriendin bijgekregen”, besluit hij.

DISTRICTSRADEN

Samuel Markowitz, lijsttrekker in het district Antwerpen rijfde 2.819 stemmen binnen en is verkozen in het district. Een mooie score dat wel, maar slechts 84 stemmen meer dan 6 jaar geleden waar hij toen vanop de 15de plaats, en als nobele onbekende, 2.735 stemmen haalde. De bitse campagne in de Joodse gemeenschap zal daar zeker ook een rol in hebben gespeeld. Enkele dagen voor de verkiezingen barstte een anti-Markowitz campagne los met anonieme persiflages over het feit dat zijn partij, Open VLD, tegen het Joods onderwijs zou zijn. Het is duidelijk dat deze campagne, zeker bij bepaalde ultra-orthodoxen, vruchten heeft afgeworpen.

Of Markowitz districtsschepen blijft is onzeker aangezien de vorige coalitie van N-VA met Groen nu over een meerderheid beschikt zonder zijn partij. Eén mogelijkheid is wel dat N-VA in zee gaat met sp.a en dat de Open VLD van Markowitz alsnog nodig is.

Isabelle Zanzer (N-VA) kon dan weer profiteren van de campagne tegen Markowitz. Zij raakte verkozen in het district met 1.459 stemmen. Het is haar eerste deelname in de politiek.

In het district Antwerpen, waar het grootste deel van de Joodse gemeenschap woont, haalde Rezi Friedman(CD&V) een schamele 113 stemmen.

Claude Marinower behaalde in (het kleinere district) Berchem 328 stemmen en werd niet verkozen maar aangezien hij in de gemeenteraad goed scoorde en verkozen geraakte, maakt dat voor hem niet uit.

Michelle Warschitzky, Open VLD,  haalde in het district Antwerpen 149 stemmen en werd niet verkozen.

PROVINCIE

De Joodse Open VLD kandidaat Joseph Steimetz haalde 1720 stemmen en raakte hiermee niet verkozen.