Joodse Gemeenschap reageert voorzichtig optimistisch op uitslag Bart De Wever

Bart De Wever na zijn overwinning in het Antwerpse stadshuis (Foto: John Moussiaux)
Bart De Wever na zijn overwinning in het Antwerpse stadshuis (Foto: John Moussiaux)

Het Forum der Joodse organisaties (FJO) en verschillende prominente leden van Joodse verenigingen feliciteerden Bart De Wever met zijn overwinning. Ook in de Joodse gemeenschap werd campagne gevoerd voor de N-VA van Bart De Wever.

Het Forum der Joodse Organisaties, de belangrijkste koepel van Joodse verenigingen in Vlaanderen reageert voorzichtig optimistisch.

Wij vroegen Eli Ringer, ondervoorzitter van het FJO om een reactie:

“Wij feliciteren Bart De Wever natuurlijk met dit mooi resultaat. Wat betreft de Joodse gemeenschap is het onmiskenbaar zo dat De Wever met een zekere handicap begint. We denken aan de achtergrond van zijn partij en zijn eerste reactie na de excuses van Janssens in 2007. We denken ook aan wetsvoorstellen over amnestie die de partij in het verleden steunde. Ook het feit dat de N-VA op federaal vlak slachten volgens de ritus (koosjer slachten dus), aan banden wil leggen helpt niet. Daarentegen is het zo dat de contacten met de toekomstige burgemeester de voorbije maanden en jaren fel zijn verbeterd. Wij hopen dan ook dat hij als burgervader meer naar het centrum zal opschuiven.

Tot nu toe waren het vooral zijn woorden die voor wrijving zorgden, laten wij hopen dat de daden die hij zal stellen als burgemeester die perceptie zal wegwerken. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is er een lange traditie van uitstekende samenwerking tussen de Joodse gemeenschap en het stadsbestuur van Antwerpen. Wij hopen dat dit kan worden verdergezet. De toekomst zal uitwijzen of dit het geval zal zijn. Vorige maand verzekerde Bart De Wever mij nog persoonlijk dat hij ondubbelzinnig achter de excuses stond die premier Di Rupo op dat moment uitsprak namens de Belgische regering voor de samenwerking van sommige administraties met de nazi’s tijdens WOII. Ook de plannen van het stadsbestuur om in Antwerpen een monument op te richten voor de gedeporteerde Joden zouden ten volle worden uitgevoerd, beloofde De Wever.”

Advertentie

Op de eerder aangehaalde opmerking over ritueel slachten vroegen wij of Ringer, gelet op het federaal voorstel van de N-VA en met de komst van Luc Bungeneers, niet vreest voor een lokale verordening in die zin zei Ringer: “Bart De Wever zegt altijd dat hij gezond verstand heeft, wij zijn er dan ook zeker van dat dit gezond verstand zal zegevieren, hij is veel te slim om koosjer slachten te gaan verbieden”.

Alex Zanzer, directeur van de Joodse Centrale over de verkiezingsuitslag in Antwerpen:

“Wij zijn een sociale instelling en dus a-politiek, op ons jaarlijks diner nodigen wij dan ook alle partijen uit, dat was dit jaar niet anders, ook een N-VA delegatie met Bart De Wever waren hierop aanwezig.

Tegen Joods Actueel verklaarde De Wever na het diner dat hij een enorm respect heeft voor de Centrale en onze manier van werken en ons wil blijven steunen, daarvoor zijn wij hem zeer dankbaar.  Verder zijn twee prominente leden van die partij al jarenlang trouwe vrienden, zowel op persoonlijk vlak als van onze organisatie, ik heb het over André Gantman en Ludo Van Campenhout.”

In Brussel kregen we, ondanks verschillende vragen geen reactie van het CCOJB, de koepel van Franstalige Joodse organisaties. Tegen Joods Actueel verklaarde voorzitter Maurice Sosnowski enkele maanden geleden nog:

“Ik geef toe: als Brusselaar en als Franstalige kan ik niet snappen hoe deze man zoveel stemmen achter zich kan scharen. Wij begrijpen het separatisme waar hij voor staat niet. Wij begrijpen ook al die agressiviteit van hem niet.”

Joël Rubinfeld, gewezen CCOJB voorzitter en thans co-voorzitter van het European Jewish Parlement wilde dan weer wel reageren:

Advertentie

“Twee dingen zijn niet te miskennnen: De overwinning van Bart De Wever als burgemeester van Antwerpen is de uitdrukking van de wil van de Vlaamse bevolking; en ten tweede, het is kristalhelder dat Bart De Wever een man is die vastbesloten is om zijn ideeën te realiseren: hij wil een onafhankelijk Vlaanderen. Hij is een man die niet alleen zegt wat hij gaat doen maar die ook doet wat hij zegt, en daar wijkt hij niet van af.

Franstalige politici leven wat dat betreft in een bubbel, mensen kunnen zichzelf daar mee bedriegen maar zullen uiteindelijk met de waarheid geconfronteerd worden in 2014. De Wever heeft nu twee jaar de tijd om zijn overwinning te vertalen in een Vlaams minister-presidentschap. Vanuit Joods perspectief bekeken zou ik zeggen ‘wait and see’.”