Claude Marinower (open VLD) op het nippertje verkozen [audio]

Claude Marinower en Annemie Turtelboom (foto: Frederik Beyens)
Claude Marinower en Annemie Turtelboom (foto: Frederik Beyens)

De Joodse Open VLD kandidaat, Claude Marinower, mag zijn zitje in de Antwerpse gemeenteraad dan toch behouden. De nummers twee en drie op de lijst, Eddy Baelemans en Karin Heremans, geraakten niet verkozen nu de partij in Antwerpen maar twee zetels wist te bemachtigen. 

Het bleef tot het laatste ogenblik spannend en pas gisterenavond laat raakten de laatste stembureaus geteld. Daaruit bleek dat Marinower 1.557 stemmen behaalde en dat de nummer twee op de lijst niet genoeg ‘meeneemstemmen’ kon krijgen van de nummer één op de lijst, Annemie Turtelboom.

Claude Marinower kan best leven met het behoorlijk aantal stemmen dat hij vergaarde en steekt niet onder stoelen dat hij tevreden is met zijn nieuwe mandaat. Tegen onze redactie zei hij:

“Ik heb natuurlijk Joodse kiezers maar vergeet niet dat ik heel wat niet-Joodse kiezers achter me heb staan. Je mag niet uit het oog verliezen dat ik vertrok vanop de vierde plaats op de lijst wetende dat we geen eenvoudige klus dienden te klaren. Nu ik in januari aan mijn vierde mandaat en twingtigste jaar als gemeenteraadslid begin is het ondertussen duidelijk dat ik een achterban van trouwe kiezers heb opgebouwd.

Advertentie

De reactie van Annemie Turtelboom kan u hieronder beluisteren:
[audio:https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/10/attb.mp3]

Wat betreft de vernieuwingsoperatie binnen de partij zei Marinower nog het volgende:

Mijn analyse is dat de tijd die ons restte voor de stembusgang te kort was, nog niet zo zeer om de verandering binnen Open VLD  vorm te geven maar zeker te kort om dat voldoende duidelijk te communiceren naar de kiezer. De perceptie is natuurlijk dat onze twee kandidaten op nummer twee en drie de vernieuwing verpersoonlijken maar dat is maar een deel van het verhaal. Net zoals tegenstanders, die beweerden dat Annemie Turtelboom geen echt Antwerps verhaal heeft, er aan zijn voor de moeite en zij haar mandaat in de gemeenteraad zal opnemen. De vernieuwing is er wel degelijk en wordt verder uitgewerkt. In elk geval hebben zowel Eddy Baelemans als Karin Heremans een goede campagne gevoerd en ik zie beiden niet vertrekken, integendeel, volgens mij hebben ze de smaak van de politiek nu juist te pakken gekregen.