Nieuwe iPhone 5 bijzonder populair in Gaza

De allernieuwste (en zeer prijzige) iPhone 5 vindt in de Gazastrook gretig afnemers. Via smokkeltunnels met Egypte worden ze massaal ingevoerd en dit zorgt voor naijver bij de talrijke techneuten in buurland Israël die nog tot december geduld moeten oefenen vooraleer het gegeerde speeltje te kunnen kopen.

Samen met Egypte heeft Israël de grens met Gaza afgesloten om te vermijden dat militair materiaal wordt binnengesmokkeld.

Het nieuwe hebbeding wordt verkocht voor het dubbele van de prijs in de Verenigde Staten. De prijs wordt opgedreven door obscure tussenpersonen die de in Dubaï gekochte smartphones via tunnels vanuit Egypte naar Gaza versassen. Hamas op zijn beurt heft een verkoopstaks die de prijs voor de eindconsument verder opdrijft.

Dit belet dus niet dat de iPhone in Gaza al enkele weken druk wordt verhandeld. In een wijk van Gaza-stad worden ze in drie verschillende winkels te koop aageboden, aldus een journalist van Reuters. De prijzen gaan van 4.500 Israëlische shekel (zo’n 900 euro) voor het model met 16 gigabyte tot 5.700 shekel (zo’n 1.150 euro) voor het topmodel met 64 gigabyte. Ter vergelijking: deze modellen kosten in België respectievelijk ongeveer 680 euro en 900 euro en in de VS nog eens 20% minder.

Advertentie

“Ik had er dertig besteld en ondertussen zijn er al twintig verkocht”, aldus één van de handelaars. “We kunnen er zoveel bestellen als we willen maar het merendeel van onze klanten wacht toch liever tot de prijs wat zakt. Momenteel zijn ze nog aardig duur.”

Apple heeft geen winkel of officiële verdeler in de Gazastrook.

De Israëlische krant Ma’ariv wist vorige week nog te melden dat de nieuwe kaarten-applicatie van Apple Jeruzalem niet als hoofdstad van Israël vermeldt en dat de ingebouwde wereldklok Jeruzalem toont zonder het land waarin het ligt te vermelden.

Voor de 1,6 miljoen Palestijnen in de Gazastrook – afhankelijk van hulp van buitenaf en met een slabakkende economie – blijkt de high-techmarkt prima te boeren. Het weze dus duidelijk waar het geld van de vele NGO’s naartoe vloeit…