Update van politieke campagnes in Joods Antwerpen

Met nog twee weken te gaan voor de volgende verkiezingen zijn de kandidaten die hopen te scoren bij de leden van de Joodse Gemeenschap volop bezig met hun campagne. Dat leverde alvast deze unieke foto op.

André Gantman, de bekende vrijzinnige, die een zitje in de gemeenteraad ambieert voor de N-VA  was vorige week te gast bij rabbijn Yekutiel Abuchazeira. Dat is de bekende mysticus (kabbalist) uit Israël die enkele dagen in ons land op bezoek was.

Gantman werd door zijn orthodox-Joodse aanhang aangespoord om de rabbijn te ontmoeten en hem een zegen te vragen voor zijn verkiezing. Aan Joods Actueel vertelde Gantman dat de rabbijn voor hem zou bidden opdat “eens verkozen hij voldoende kracht en wijsheid aan de dag zou leggen om naar de burgers te blijven luisteren.”

Samuel Markowitz, die voor de VLD op de districtslijst staat, heeft ondertussen een plakploeg opgericht bestaande uit leden van de ultra-orthodoxe gemeenschap.  Dat levert een uniek zicht op dat de Antwerpenaren nooit eerder te zien kregen. Jonge joodse mannen met hoed en pijpenkrullen die posters opplakken voor de  lokale verkiezing. De eerste-hulp organisatie Hatzoloh, waar Markowitz al jaren actief is, heeft tevens een opmerkelijke brief geschreven die wij als volgt kunnen samenvatten.

Advertentie

“Hatzoloh neemt geen politiek standpunt in en geen geeft stemadvies, wel willen wij Samuel proficiat wensen met zijn stap in de politiek en hem veel succes toewensen. Iedereen die Samuel (Shmulie) Markowitz kent weet dat hij zich volledig ter beschikking stelt van zijn gemeenschap en dat 24 uur per dag in geval van nood. Zo ook weten wij dat hij de belangen van de gemeenschap zal verdedigen in de politiek”.

Schepen van Cultuur en Toerisme, Philip Heylen, die met zijn CD&V samen de stadslijst vormt met de sp.a heeft dan weer een opmerkelijk bezoek gebracht aan de Romy Goldmuntzsynagoge aan de Van den Nestlei op Jom Kipoer, zowat de belangrijkste dag van het jaar in de joodse kalender. De schepen, die ook verantwoordelijk is voor het departement erediensten, maakte onlangs nog bekend dat de stad het bouwheerschap voor de renovatiewerken aan het gebouw op zich neemt. Rabbijn Lieberman verwelkomde de schepen dan ook in zijn toespraak voor een afgeladen volle zaal.

In een verkiezingsbrief aan de Joodse gemeenschap beloofde Heylen te zullen strijden tegen plannen om joodse tradities zoals het koosjer slachten of de besnijdenis (briet milah) aan banden te leggen.