Gala-avond van de Joodse Centrale in het Antwerp Hilton [fotoreportage + interviews]

Kris Peeters en Sylvain Lipschitz, voorzitter van De Centrale
Kris Peeters en Sylvain Lipschutz, voorzitter van De Centrale

In het Antwerpse Hilton Hotel werd zondagavond het jaarlijkse galadiner van de Koninklijke Centrale voor Joodse Weldadigheid gehouden. Onder de 500 gasten bevonden zich ook tal van hoogwaardigheidsbekleders.

Gastspreker van de avond was Vlaams minister-president Kris Peeters. Andere opgemerkte aanwezigen waren de ambassadeurs van Israël en de VS, minister van Justitie Annemie Turtelboom, minister van Werk Monica De Coninck, burgemeester Patrick Janssens, N-VA voorzitter Bart De Wever en de schepenen Ludo Van Campenhout en Philip Heylen.

De voorzitter van De Centrale, Sylvain Lipschutz, verwelkomde de gasten en riep de aanwezigen op om het goede doel verder te blijven steunen. Opperrabbijn Lieberman hield een gepassionneerde rede en bracht daarin ook hulde aan baron Henich Apfelbaum, die voor zijn jarenlange steun en inzet voor talloze goede doelen ook een ‘lifetime achievement award’ werd overhandigd.

Wij sprokkelden enkele reacties ter plaatse:
Patrick Janssens:
[audio:https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/09/janssens.mp3]
Bart De Wever:
[audio:https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/09/dewever.mp3]

Verwijzend naar het nieuwe Holocaustmuseum zei Kris Peeters in zijn toespraak: “Ik hoop dat we op 26 november het museum plechtig kunnen openen om daar ook iedereen duidelijk te maken dat Vlaanderen nooit zal vergeten wat er in onze eigen straten en pleinen heeft afgespeeld, nooit zal vergeten welke kwade in onze steden en dorpen heeft rondgewaard”. Hierop volgde spontaan een ovatie uit de zaal.

Advertentie

Beluister hieronder de integrale toespraak van minister-president Kris Peeters:
[audio:https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/09/kp.mp3]

Fotoreportage – (foto’s John Moussiaux)