Jaarlijks diner “Tomchei Shabbes” ten bate van hulpbehoefende Joodse families


Op 22 maart houdt de vzw Tomchei Shabbes haar jaarlijks fundraisingdiner. De vereniging werd opgericht om Joodse families te helpen die geen middelen hebben om op een respectvolle manier een sjabbatmaaltijd voor hun gezin te verzorgen.

Bekijk het programma, klik voor groter beeld

Via deze weg wil de organisatie alle leden en vrienden van de Joodse Gemeenschap, die een bijdrage kunnen schenken, uitnodigen op een mooie avond met ’s werelds bekendste Joodse zangers Helfgot en de vermaarde Avraham Fried. De avond gaat door in SAN MARCO VILLAGE te schelle. Wie meer informatie wil hierover kan terecht bij de organisatoren, o.a. mevrouw Z.L. Horowitz op het nummer 0486 390 163 en mevrouw Padwa 0485 709 783

Achtergrond:

De vzw Tomchei Sjabbes bestaat al bijna 7 jaar.  Wij hadden een gesprek met verschillende leden van de organisatie.

De organisatie wordt geleid wordt door een comité van verschillende vooraanstaande leden van de gemeenschap. Daardoor kan het grote publiek aangesproken worden.

Advertentie

De leden zijn o.a. Marki Spitzer, Chaim Aftergut, David Gotlib, Shlomo Daum, Motti Fessel, Pini Kernberg, Chaim Yitschok Schwartz en Zalmen-Leib Horowitz e.a. Het bestuur vergadert maandelijks en rapporteert rechtstreeks aan de opperrabbijn van Machsike Hadas, Rav Ahron Shiff die samen met rabbijn Lieberman patriarch is van de organisatie.

Aanvragen
David Gotlib vertelt dat het aantal aanvragen voor hulp ongeveer stabiel bleef sinds de oprichting. “We behandelen elke week al de families in Antwerpen en omgeving die het zich niet kunnen veroorloven om degelijke maaltijden op tafel te leggen voor de Sjabbes.”

Uiteraard moet de organisatie elk jaar daarvoor een groot budget verzamelen. Een wekelijks voedselpakket kost wel wat en dan zijn er nog natuurlijk ook andere werkingskosten zoals de bedeling, het magazijn, de administratie, enz. Met Pesach loopt het aantal families dat hulp nodig heeft op to meer dan drie keer het aantal van een normale Sjabbes, omdat de producten dan veel duurder zijn.

Fundraising
Fondsen werven in een moeilijk economisch klimaat is geen lachertje. Er zijn natuurlijk zoveel organisaties die lovenswaardige projecten promoten. “Maar net om die reden proberen wij via een speciale avond toch de mensen te overtuigen om hun hart te openen”, aldus Marki Spitzer.

Het diner is uiterst belangrijk voor de organisatie, vooral omdat een groot deel van de fondsen die op die avond worden opgehaald door sponsoring en contributies, de groep in leven houdt. “Maar het is ook een avond waar de vzw ook zijn dagelijkse activiteiten naar de buitenwereld kan brengen”, zegt Motti Fessel die heel actief is in de groep. Het is immers zeer belangrijk dat onze donateurs begrijpen waar hun geld naar toe gaat. En transparantie is van zeer groot belang.

Strekkingen
Pini Kernberg is dan weer bijzonder trots dat de vzw alle schakeringen van de Joodse gemeenschap kan bijeenbrengen: “Tussen de genodigden heb je mannen en vrouwen van de hele gemeenschap. Jong en oud, zelfstandigen en professionelen uit alle Joodse strekkingen.”

“Belangrijk mee te geven is dat onze organisatie vandaag ook werk verricht onder de koepel van de Centrale voor Joodse Weldadigheid en dat het al langer gekend is dat die elke Joodse persoon in nood helpen.” zegt Shlomo Daum, mede oprichter van tomchei sjabbes.

Advertentie

Dudi Spitzer
De man die 7 jaar geleden de visie opbracht om Tomchei Sjabbes in Antwerpen te lanceren was dhr. Dudi Spitzer zaliger, vader van Marki. Dudi overleed enkele jaren geleden en kreeg tijdens voorbije diners een passende hulde. “Hij laat een bijzonder mooie erfenis na met dit initiatief. Het was niet alleen zijn visie die belangrijk was om de organisatie op de rails te zetten”, zegt zoon Marki emotioneel, “vooral zijn financiële contributie was van prioritair belang om de organisatie op een gepaste manier te lanceren. Hij waagde de eerste sprong in het diepe en daarna volgden gelukkig nog verschillende andere belangrijke donateurs”.