Vzw bezorgt Joodse families reeds 4 jaar lang voedselhulp voor sjabbes

Fundraising gala van Tomchei Sjabbes in 2013
Fundraising gala van Tomchei Sjabbes in 2013

De vzw Tomchei Sjabbes bestaat nu 4 jaar. De vereniging werd opgericht om Joodse families te helpen die geen middelen hebben om op een respectvolle manier een sjabbatmaaltijd voor hun gezin te verzorgen. Wij hadden een gesprek met verschillende leden van de organisatie.

De organisatie wordt geleid wordt door een comité van verschillende vooraanstaande leden van de gemeenschap. Daardoor kan het grote publiek aangesproken worden.

De leden zijn o.a. Marki Spitzer, Chaim Aftergut, David Gottlib, Shlomo Daum, Motti Fessel, Pini Kernberg, Chaim Yitschok Schwartz en Zalmen-Leib Horowitz e.a. Het bestuur vergadert maandelijks en rapporteert rechtstreeks aan de opperrabbijn van Machsike Hadas, Rav Ahron Shiff die samen met rabbijn Lieberman patriarch is van de organisatie.

Aanvragen
David Gottlieb vertelt dat het aantal aanvragen voor hulp ongeveer stabiel bleef sinds de oprichting. “We behandelen elke week al de families in Antwerpen en omgeving die het zich niet kunnen veroorloven om degelijke maaltijden op tafel te leggen voor de Sjabbes.”

Uiteraard moet de organisatie elk jaar daarvoor een groot budget verzamelen. Een wekelijks voedselpakket kost wel wat en dan zijn er nog natuurlijk ook andere werkingskosten zoals de bedeling, het magazijn, de administratie, enz. Met Pesach loopt het aantal families dat hulp nodig heeft op to meer dan drie keer het aantal van een normale Sjabbes, omdat de producten dan veel duurder zijn.

Advertentie

Fundraising
Fondsen werven in een moeilijk economisch klimaat is geen lachertje. Er zijn natuurlijk zoveel organisaties die lovenswaardige projecten promoten. “Maar net om die reden proberen wij via een speciale avond toch de mensen te overtuigen om hun hart te openen”, aldus Marki Spitzer.

Eén blik op de uitnodiging voor het gala-diner van juni bevestigde dat. Het event ging door in de San Marco Village en kreeg de naam “The night of the stars” mee. En dat bleek ook het geval: verschillende joodse muzieksterren kwamen voor die avond naar ons land en dat uit Amerika, Groot-Brittannië en Israël. Op de affiche prijken namen als Miami Boys, Bennie Friedman, Shloime Gertner en Moshe Laufer met zijn orkest van 18 man. Daarnaast vermeldt de uitnodiging “een overvloedig gourmet diner gevolgd door een sensationeel buffet”.

Het diner is uiterst belangrijk voor de organisatie, vooral omdat een groot deel van de fondsen die op die avond worden opgehaald door sponsoring en contributies, de groep in leven houdt. “Maar het is ook een avond waar de vzw ook zijn dagelijkse activiteiten naar de buitenwereld kan brengen”, zegt Motti Fessel die heel actief is in de groep. Het is immers zeer belangrijk dat onze donateurs begrijpen waar hun geld naar toe gaat. En transparantie is van zeer groot belang.

Strekkingen
Pini Kernberg is dan weer bijzonder trots dat de vzw alle schakeringen van de Joodse gemeenschap kan bijeenbrengen: “Tussen de genodigden heb je mannen en vrouwen van de hele gemeenschap. Jong en oud, zelfstandigen en professionelen uit alle Joodse strekkingen.”

“Belangrijk mee te geven is dat onze organisatie vandaag ook werk verricht onder de koepel van de Centrale voor Joodse weldadigheid en dat het al langer gekend is dat die elke Joodse persoon in nood helpen.” zegt Shlomo Daum, mede oprichter van tomchei sjabbes.


Dudi Spitzer
De man die 4 jaar geleden de visie opbracht om Tomchei Sjabbes in Antwerpen te lanceren was dhr. Dudi Spitzer zaliger, vader van Marki. Dudi overleed net geen jaar geleden en kreeg tijdens het diner dan ook een passende hulde . “Hij laat een bijzonder mooie erfenis na met dit initiatief. Het was niet alleen zijn visie die belangrijk was om de organisatie op de rails te zetten”, zegt zoon Marki emotioneel, “vooral zijn financiële contributie was van prioritair belang om de organisatie op een gepaste manier te lanceren. Hij waagde de eerste sprong in het diepe en daarna volgden gelukkig nog verschillende andere belangrijke donateurs”.