“Hamas verwerpt Egyptisch voorstel tot staakt-het-vuren”

Israëli's schuilen hele dagen lang, het openbaar leven is stilgevallen (foto: Flash 90)
Israëli’s schuilen heler dagen lang, het openbaar leven is stilgevallen (foto: Flash 90)

Als deel van de inspanningen van Egypte om een halt toe te roepen in de strijd tussen Hamas en Israël heeft Caïro de leiders van de Palestijnen en de Israëlische regering voorgesteld om wederzijds de wapens gedurende 40 uur te laten zwijgen, waarna een diepgaander staakt-het-vuren zou kunnen besproken worden. Hamas verwierp het voorstel, zo vernam the Times of Israël uit zowel Israëlische bronnen als bronnen bij Hamas.

Israël reageerde wel gunstig op het voorstel van Caïro vorige week om 40 uren de wapens te laten zwijgen en over te gaan tot onderhandelingen voor een lange-termijnovereenkomst.

Het voorstel werd door Egyptische veiligheidsofficieren overgemaakt aan het adjunct-hoofd van het politiek bureau van Hams, Moussa Abu Marzouk. Na kort overleg met de militaire vleugel, de terroristische Izz al-Din al Quassam brigade werd het voorstel door Abu Marzouk verworpen.

Israëlische vertegenwoordigers stonden open voor de mogelijkheid om de gevechten voor een afgesproken tijd te staken en een langere wapenstilstand te onderhandelen.

Egypte zoekt Hamas niet in het openbaar de schuld te geven voor de mislukking van het voorstel van Caïro maar bronnen geloven dat de Islamistische organisatie de gevolgen zal moeten dragen voor de weigering. Het Egyptische voorstel omvatte geen plan voor een lange-termijn wapenstilstand maar bevatte wel elementen die Europese en andere onderhandelaars bespreken met het doel een omvattende wapenstilstand te bereiken.

Advertentie

Zaterdag ontkende Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri dat zijn organisatie een voorstel voor een staakt-het-vuren had gekregen. “Zij hebben geen plan voorgelegd voor een staakt-het-vuren” zei hij. Volgens Abu Zuhri kan een tijdelijke wapenstilstand niet besproken worden zolang “de agressie aanhoudt”.

Egyptisch president Abdel-Fattah el-Sissi sprak zaterdag met Tony Blair. Volgens Badr Abed al-Ati, woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken wilde Blair de wapenstilstandsovereenkomst van 2012, na de Operatie Zuil van Verdediging opnieuw laten ingaan.

Egypte neemt in de Arabische wereld het voortouw om Hamas en Israël tot de overeenkomst van 2012 terug te brengen. Egypte heeft Hamas duidelijk gemaakt dat het bereid is de Rafah grensovergang terug te openen, weliswaar onder strikte voorwaarden om (wapen-) smokkel te beletten.