Shomre Hadas voorzitter prijst “doortastend beleid” Philip Heylen in dossier van synagoge-restauratie

Op de buitengevel is de toestand duidelijk zichtbaar
Op de buitengevel is de toestand duidelijk zichtbaar

De bezoekers van de Romi Goldmunzsynagoge halen opgelucht adem nu blijkt dat hun synagoge snel kan worden gerenoveerd. In de online nieuwsbrief van de Shomre Hadas prijst voorzitter Laurent Trau het werk van de bevoegde schepen (Stadslijst – CD&V) :

Het heeft lang geduurd, maar dankzij de uitzonderlijke steun van de Stad en in het bijzonder van Schepen Philip Heylen is het dossier goedgekeurd en in een stroomversnelling gekomen. Het is daarom niet buitensporig hem persoonlijk te bedanken voor al de diensten die hij al jarenlang voor de Shomre Hadas levert.

“Het is een man waarop we altijd konden rekenen en dat blijkt nog maar eens nu hij ons hiermee uit de nood helpt”, luidt een ander commentaar dat op de redactiedesk  van Joods Actueel binnenliep.

En die nood is groot: er is serieuze schade aan de gevel van de synagoge. Uit onderzoek blijkt die voornamelijk veroorzaakt te zijn door jarenlange vochtproblemen. Opeenvolgende vorstperiodes verergerden de toestand met gevaarlijke scheurvorming in het pleisterwerk van de gevel van het gebedshuis tot gevolg. Het losgekomen pleisterwerk werd eerder al verwijderd en uit veiligheidsoverwegingen werd een afrastering ter hoogte van het voetpad aangebracht.

Op vraag van schepen Heylen had de gemeenteraad eind 2011 het bouwheerschap voor de dringende renovatiewerken op zich genomen, niet alleen voor de gevel maar ook voor de daken van het gebouw. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast, vandaar dat er een subsidiedossier werd  ingediend. Nu blijkt dat de Vlaamse overheid dat dossier wel goedkeurt maar de aangevraagde restauratiepremie niet kan uitkeren om de simpele reden dat het budget daarvoor niet beschikbaar is. Het geld zal er in de toekomst wel komen, de vraag is echter wanneer.

Advertentie

Maar schepen Philip Heylen (CD&V) wacht niet op de restauratiepremie van Vlaanderen en laat aan onze redactie weten: “Gelet op de veiligheidsrisico’s heb ik besloten niet langer te wachten op de Vlaamse subsidies. Doordat de stad volledig instaat voor de financiering van de werken zal de renovatie sneller en efficiënter gebeuren”.

Een gebouw met een bewogen geschiedenis

Het door nazi-aanhangers beschadigde interieur werd hersteld na WO II

Nadat op paasmaandag 1941 een antisemitische film werd vertoond, werd de joodse wijk van Antwerpen in de buurt van het Centraal Station aangevallen door zo’n 200 Hitlersympathisanten. De aanvallers waren leden van de Vlaamse SS, de Zwarte Brigade en het VNV. Het schorremorrie  trok naar de synagogen in de Oostenstraat en sloeg  in het voorbijgaan de etalages van tientallen joodse winkels aan scherven. De interieurs van de synagogen in de Van den Nestlei en de Oostenstraat werden kort en klein geslagen en er werd volop geplunderd. Vooral dankzij de financiële steun van Romi Goldmuntz kon de synagoge na de Tweede Wereldoorlog opnieuw geopend worden in 1954. Het gebedshuis draagt sindsdien de naam van deze Joodse filantroop.