Samuel Markowitz (Open vld): “ook al ben ik religieus joods, ik sta er voor iedereen”

Samuel Markowitz
Samuel Markowitz (foto: John Moussiaux)

“Als ambulancier discrimineren wij nooit onze patiënten, ongeacht hun afkomst, dat is een fundamenteel principe”, vertelt Samuel Markowitz (36) tegen Joods Actueel. En zijn achtergrond als hulpverlener heeft eveneens een invloed gehad in zijn beslissing om in de politiek te stappen. Markowitz staat op de 15de plaats voor de Open Vld in het district Antwerpen, een gesprek.

Je bent zopas in de politiek gestapt, wat was je motivatie hiervoor?
Mensen die mij kennen weten dat ik mij al jarenlang inzet voor het helpen van mensen in medische noodsituaties via Hatzoloh, mensen bijstaan in hun noden ligt in mijn natuur. Via de politiek geloof ik dat ik dat werk kan verderzetten en op een grotere schaal.

Waarom moeten de mensen voor jou stemmen?
Ik ben kandidaat voor de Open VLD en ben er voor alle stadsgenoten, ook al ben ik religieus joods. Ik zal politiek bedrijven voor alle Antwerpenaars ongeacht hun geloof of etnische achtergrond. Ik zal luisteren naar jullie grieven, naar jullie problemen en zal deze dan aanpakken en daarvoor naar best vermogen een oplossing voor zoeken. Als ambulancier discrimineren wij evenmin tegenover onze patiënten, ongeacht hun afkomst, dat is een fundamenteel principe.

Aan mijn Joodse medeburgers wil ik vooral het volgende zeggen: precies zoals  jullie weet ik wat het betekent om een Joods-orthodox leven te leiden. En ik weet uit ervaring dat er soms beslissingen worden genomen die daar niet altijd rekening mee houden.  Ik wandel door dezelfde straten van de buurt. Net zoals jullie ga ik op shabbes naar de beis medresh en duw ik een buggy op de Belgiëlei, ik weet dan ook zeer goed dat deze straat nodeloos versmallen enkel tot problemen kan leiden. Als heimishe jid ben ik er dus vooral voor de vele Joodse bewoners van deze buurt.

Wat doet het district nu eigenlijk?
Het district verzorgt de lokale aangelegenheden, denk aan de heraanleg van de straten, aan jeugdbeleid zoals subsidies voor scholen en organisaties in de buurt. Wij kunnen ook budgetten vrijmaken voor programma’s waarbij senioren worden geholpen. Het district heeft een eigen cultuurraad en een eigen sportraad. Ik zie hierin veel mogelijkheden om Joodse organisaties mee te ondersteunen, iets wat in het verleden te weinig gebeurde.

Advertentie

Hoeveel stemmen heb je nodig om verkozen te geraken?
Zoveel mogelijk natuurlijk! Maar even serieus, ik leg de lat vrij hoog, maar dat moet ook. Ik mik op 1000 tot 2000 stemmen. Als ik dat behaal – op een districtslijst – dan kan mijn stem zeker wegen in de toekomst. Daarom deze boodschap: letterlijk elke stem telt en mijn oproep aan u: ‘als het u echt aantrekt, stem dan voor mij’.

Wat moeten mensen doen om geldig te stemmen?
Er zijn op zondag 14 oktober eigenlijk drie verkiezingen, ééntje voor de stad, één voor de provincie en tenslotte ook voor het district. Ik sta op de lijst van de Open VLD voor het district. Wie voor mij wil stemmen kiest dus Open VLD (de eerste partij op de lijsten) en zet dan een bolletje naast mijn naam. Ik sta op de 15de plaats. Tizkeh le’mitzves!

Voor de Open Vld doen ook andere joodse kandidaten mee met de verkiezingen. Claude Marinower is 4de op de gemeenteraadslijst, Toby Fischler staat op de 7de plaats voor de provincie, en de 65-jarige Micheline Warschitzky bekleedt de 17de plaats voor het district en de 31e plaats voor de gemeenteraad.