Open VLD kandidaat Markowitz ambieert schepenambt in Antwerpen

Samuel Markowitz (Open VLD)

Wie de Joodse buurt in het district Antwerpen (en daarbuiten) dezer dagen bezoekt kan er niet naast kijken. De politicus die prijkt op het grootste aantal posters aan winkelpanden, wagens en privéwoningen is de 42-jarige Samuel Markowitz die voor Open VLD de districtslijst trekt. Daarnaast staat Samuel – Shmulie voor de vrienden – ook op de gemeenteraadslijst voor zijn partij. Het is de eerste keer dat een lid van de orthodox-Joodse gemeenschap zo’n prominente rol speelt in de politiek.

Het feit dat Markowitz al vele jaren de Joodse vrijwillige urgentiedienst Hatzoloh leidt maakt van hem tevens een welbekend én geliefd figuur in zijn gemeenschap. Wij hadden onlangs een gesprek met hem.


JOODS ACTUEEL: U bent de eerste joodse religieuze mandataris in Vlaanderen. Hoe gaan het publiek en uw collega’s daarmee om?
Markowitz: “Dat is een non-issue. In de uitoefening van mijn ambt ben ik nog nooit in de problemen gekomen omwille van mijn religie. Au contraire, velen hebben intussen onze Joodse keuken ontdekt! Ik ben trots Joods. Ik respecteer ieders religie of denkkader en anderen ook het mijne. Gelukkig maar.”

JOODS ACTUEEL: Uw campagne loopt blijkbaar goed want we zien veel reclamepanelen van u in het centrum van de stad.
Markowitz: “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel steun ik krijg, voornamelijk van de Joodse gemeenschap maar ook daarbuiten. Dat toont dat het werk dat mijn partij en ikzelf zes jaar lang verzet hebben positief wordt onthaald. Er rijden meer dan 100 privéwagens rond met een poster van mij, ik denk dat dit een record moet zijn in België (lacht).”

JOODS ACTUEEL: U hebt ook een bijzondere website naam
Markowitz: “Dat klopt, toen ik keek of de url www.lijsttrekker.be nog vrij was bleek dat gewoon zo te zijn en dat ondanks het feit dat er meer dan duizend lijsttrekkers in Vlaanderen zijn als je elke gemeente, district en partij telt”.

Advertentie

JOODS ACTUEEL: Hoeveel stemmen wil u halen en wat zijn uw ambities?
Markowitz: “In 2012 haalde ik bijna 3.000 stemmen, nu ga ik voor 10.000! Mijn hart ligt in het district Antwerpen waar ik al veel gerealiseerd heb als districtsschepen. Maar ik hoop dat mijn partij opnieuw kan meebesturen op stedelijk niveau, en vooral, dat we een tweede schepenambt kunnen binnenhalen.”

JOODS ACTUEEL: Zou u dan zelf schepen in Antwerpen willen worden?
Markowitz: “Eerst en vooral moet Claude Marinower opnieuw het departement Onderwijs kunnen leiden. Hij heeft dat de voorbije legislatuur uitstekend aangepakt en moet daaraan kunnen doorwerken. Maar inderdaad, als ondernemer die dicht staat bij de handelaars en de diamant, zou ik een schepenmandaat met de bevoegdheden die daarbij aansluiten heel graag willen opnemen.”

JOODS ACTUEEL: Is zoiets wel mogelijk voor een praktiserende jood die op zaterdag en joodse feestdagen niet werkt?
Markowitz: “Zes jaar geleden zeiden velen tegen mij dat elke vorm van politiek niet te combineren zou vallen met een joodse levensstijl. Nou, als districtsschepen heb ik toch bewezen dat dit niet het geval is. Trouwens, de meeste officiële activiteiten vinden plaats op weekdagen, op zaterdag zetten politici vooral zichzelf in de kijker dus denk ik dat het met een beetje goede wil en gezonde planning wel mogelijk moet zijn”.

JOODS ACTUEEL: Open VLD huldigt nochtans een strakke scheiding tussen kerk en staat. Zou voorzitter Rutten daar dan geen probleem van maken?
Markowitz: “Ik zou niet weten waarom. Ook nu ben ik als boegbeeld en lijsttrekker in het district Antwerpen prominent met mijn keppeltje te zien op alle communicatiekanalen zowel op de website als op meer dan 100.000 flyers. En vergeet niet, dit is het grootste district van het land met bijna 200.000 inwoners”.

JOODS ACTUEEL: Uw partij verzette zich tegen de onverdoofd slacht en heeft het moeilijk met geloof op school. Kan u op het beleid wegen?
Markowitz: “We voeren altijd open gesprekken, en als ik niet zou wegen op het beleid zou ik geen lijsttrekker zijn. Ik doe mijn best om de joodse Belg te garanderen dat hij/zij hier kan eten, leven, slapen, leven en naar school gaan en gelukkig zijn, in harmonie met de omgeving waar we verblijven en met respect voor de speelruimte die de democratie biedt”.

JOODS ACTUEEL: Zijn er voor u dan nooit moeilijkheden om uw geloofsovertuiging te combineren met politiek? Dan denk ik aan het huwen van holebi koppels bijvoorbeeld.
Markowitz: “Voor mij niet. Het is niet omdat mijn keuken koosjer is, dat ieders keuken koosjer moet zijn. Voor mij maakt iedereen zijn eigen levenskeuzes. Die respecteer ik. Als Antwerpse liberaal sta ik voor een neutrale overheid. Ik leef en laat leven. In vrijheid.”