Marinower neemt Joodse N-VA kandidaat op de korrel

Claude Marinower is tevens voorzitter van het Holocaustmuseum
Claude Marinower

Volgens Claude Marinower (Open VLD)  realiseert de Joodse N-VA kandidaat Timothy Abraham zich niet dat één van zijn eigen partijgenoten, met name Luk Lemmens,  persoonlijk het huldebetoon aan jodenhater Staf De Clercq regisseerde tijdens de IJzerwake in 2004.

“Ik heb die kwestie al aangekaart in 2004” aldus de fractieleider van de Antwerpse Open VLD in een reactie aan Joods Actueel.

De jonge N-VA’er Abraham, die op de 16de plaats van de gemeenteraadslijst in Kapellen staat, deed gisteren in een email aan Joods Actueel uitvoerig uit de doeken waarom volgens hem het Vlaams-nationalisme binnen zijn partij van een andere orde is dan dat van collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog.

Marinower zegt nu dat de jonge politicus wel correct uit het ijzingwekkende artikel van Staf De Clercq citeert: “De zuiveringsmaatregelen tegen de joden volgen mekaar sterker op en worden met de dag strenger toegepast. Het schijnt zo dat we stilaan rondom onze redactiekantoren weer ruimer zullen kunnen ademhalen en nu er week na week huizen en appartementen in de buurt leegkomen kunnen we tenminste eens rustig van huis naar kantoor en van kantoor naar huis wandelen.”  (Nvdr dat artikel verscheen onmiddellijk na de eerste Jodendeportaties in VNV-krant van De Clercq Volk en Staat).

“Maar hij gaat voorbij aan of weet  niet dat zijn partijgenoot Lemmens een bloemenhulde voor dat heerschap organiseerde”, aldus Marinower.

Advertentie

“Tik gewoon op Google Lemmens en Marinower en IJzerwake in en je merkt dat Lemmens dit niet kan ontkennen want hij was lid van het Algemeen Comité van de IJzerwake-organisatie die hoofdzakelijk door Vlaams Blokkers nu Vlaams Belangers bemand wordt. Trouwens Lemmens kreeg zelfs felicitaties van deze bedenkelijke vereniging voor de puike organisatie van het eerbetoon”.

Joods Actueel: Maar Lemmens heeft zich toch verontschuldigd voor die feiten?
Marinower: “Hij sprak van een persoonlijk initiatief en noemde de collaboratie een historische vergissing. Dat kan je moeilijk als een echte verontschuldiging beschouwen. Dat staat dan nog los van de vraag of hij zijn verklaring niet onder druk van de partijtop heeft afgelegd. En het is nog onbegrijpelijker dat de N-VA-top hem hiervoor blijkbaar met het lijsstrekkerschap voor de provincie heeft beloond.”

Joods Actueel: Ondertussen bleek vorig jaar toen een poging werd ondernomen om het zoveelste amnestiedebat aan te zwengelen dat de N-VA die kwestie  achter zich gelaten heeft of niet?
Marinower: Dat was dan ook de hoogste tijd zeventig jaar na de oorlog.